- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Aveți probleme cu trezitul dimineața? Un cercetător a aflat niște trucuri folositoare ca să deveniți o persoană matinală

06 Nov, 10:24 • Gabriela Andreescu
Chiar dacă mulți oameni presupun că ora la care se trezesc depinde de ora la care adorm, ceea ce pare logic, în realitate, „creierul încearcă să prezică zorii și amurgul în orice moment”, consideră Rafael Pelayo, profesor clinic de psihiatrie și științe comportamentale la Stanford
Aveți probleme cu trezitul dimineața? Un cercetător a aflat niște trucuri folositoare ca să deveniți o persoană matinală

Biologia joacă un rol în tiparele noastre de somn, subliniază Pelayo, în special în cazul adolescenților, care tind să se culce mai târziu și să doarmă mult mai adânc pe măsură ce trec la vârsta adultă, și în cazul persoanelor în vârstă, care au în general un somn ușor.

Acest mecanism prin care creierul încearcă să prezică zorii și amurgul în orice moment este   guvernat de așa-numitele gene ale ceasului, care reglează ritmurile noastre circadiene și există în tot regnul animal, chiar și la muște.

Cum se pot regla, de fapt, aceste ritmuri circadiene pentru a ne trezi mai ușor dimineața devreme

În primul rând, alegeți ora ideală de trezire

„Întreb pacienții mei, dacă ați putea agita o baghetă magică și ați adormi ușor și vă treziți împrospătați, care ar fi programul ideal?”a explicat cercetătorul.

Apoi, stabiliți o oră de culcare

Odată ce ați stabilit o oră preferată de trezire, stabiliți de câte ore de somn doriți să vă bucurați și apoi calculați ora de culcare. Recomandările generale sunt că adulții ar trebui să doarmă între 7 și 9 ore și veți dori să personalizați acest lucru, astfel încât să vă treziți simțindu-vă împrospătat, nu obosit, spune Pelayo.

În momentul în care sună alarma, nu o amânați

Somnul în care cădem din nou după ce se stinge alarma nu merită timpul necesar pentru a ne bucura de el. „În felul acesta, dai la schimb somnul profund cu un somn superficial de câteva minute” ceea ce aduce mai multă confuzie creierului, spune Pelayo. „Este o afacere proastă.” 

În loc să vă acordați acele minute ,,în plus” de somn, treziți-vă când alarma se declanșează la ora pe care ați ales-o, spune Pelayo, chiar dacă asta înseamnă că trebuie să țineți ceasul în cealaltă parte a camerei pentru a face acest lucru.

Găsiți ceva distractiv de făcut dis de dimineată la trezire

Cei mai mulți dintre noi au nevoie de un motiv pentru a se da jos din pat mai devreme decât este absolut necesar; altfel, vom dormi până în ultimul minut posibil.

Pelayo recomandă să te recompensezi pentru trezirea de dimineață făcând ceva care îți face plăcere – în mod ideal, ceva care îți expune corpul la lumină, cum ar fi o plimbare. Dar chiar și un joc video va funcționa, scrie Neuroscience News.

„Fă-ți ceva ce îți place să faci, pentru a-ți crește motivația”, spune cercetătorul.

Și pentru a crește miza, e bine să nu faceți acel lucru în orice alt moment al zilei.

Profesorul Rafael Pelayo recomandă să te recompensezi pentru trezirea de dimineață făcând ceva care îți face plăcere
Profesorul Rafael Pelayo recomandă să te recompensezi pentru trezirea de dimineață făcând ceva care îți face plăcere

Nu vă stresați dacă nu iese din prima

Dacă vă treziți în mijlocul nopții, este în regulă. De fapt, toată lumea o face, spune Pelayo. Una dintre primele descoperiri ale lui William Dement, cunoscut drept „părintele medicinei somnului”, a fost că oamenii se trezesc la fiecare oră și jumătate, o practică evolutivă rămasă de pe vremea când trebuia să facem acest lucru pentru a ne păzi de eventualii prădători și a ne menține în siguranță.

„Trezirea nu este problema”, spune Pelayo. „Problema este faptul că te stresezi din cauza asta.”

Pentru a face o schimbare în somnul nostru necesită practică, spune Pelayo – cel puțin șase săptămâni de trezire constantă la ora pe care am ales-o.

În clinică, el și colegii săi combină tehnici circadiene, homeostatice și comportamentale și este ultima dintre acestea – adoptarea unui nou obicei – care necesită cel mai mult timp pentru a se schimba.

Tags:
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult