- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cum să alegi carnea de porc pentru cârnaţi, caltaboşi, tobă şi friptura de Crăciun. Românii fac stocuri din cauza scumpirilor

27 Nov, 11:00 • Cornel Ghimeșan
Carnea de porc se scumpeşte de la o zi la alta, astfel că mulţi români îşi fac deja provizii pentru sărbătorile de iarnă. Producătorii au avertizat că muşchiuleţul de porc ar putea avea preţ dublu în preajma Crăciunului.
Cum să alegi carnea de porc pentru cârnaţi, caltaboşi, tobă şi friptura de Crăciun. Românii fac stocuri din cauza scumpirilor

Românii îşi fac vara sanie şi iarna car, spune un proverb, astfel că, deşi e post, carnea de porc este unul dintre produsele cel mai des solicitate la magazine.

Agricultorii anunță prețuri duble pentru carnea de porc în preajma Crăciunului. Scumpirile sunt cauzate în mare parte de facturile la energie. O altă cauză este aceea că fermierii au tras linie după un an agricol dezastruos. Consumatorii, victimele din prima linie, fac ceea ce ştiu mai bine, stocuri înainte majorărilor de preţ la carnea de porc

Dailybussines.ro vă oferă câteva sfaturi simple cum să alegi carnea de porc cât mai proaspătă înainte de Crăciun și cum să folosești diferitele bucăți de carne pentru preparatele tradiționale de sărbătoare.

Carnea de porc rămâne alegerea tuturor românilor pentru masa de Crăciun. Cu toții vrem să gustăm din bucatele tradiționale care se prepară din carne de porc, cum ar fi sarmalele, cârnații, toba, piftia sau caltaboșul.

Scumpiri pe toate planurile. Carnea de porc ar putea costa dublu. Cât vom ajunge să plătim pentru un kilogram de cotlet sau ceafă

Carnea de porc este mult mai gustoasă când este împănată cu grăsime și este gătită la cuptor, pe grătar sau la tigaie. Cu toate acestea, trebuie să ne limităm la porții moderate, deoarece este o carne cu mult colesterol și proteine, care se digeră mai greu.

Dar carnea de porc are și beneficii mari în alimentație, fiind o sursă foarte bună de tiamină, vitamina B12, fier, seleniu și zinc, iar sărurile minerale din această carne se absorb destul de bine datorită grăsimilor pe care le conține.

O porție de 100 de grame de carne de porc gătită poate conține:

  • Calorii: 297 kcal
  • Apa: 53%
  • Proteine: 25,7 grame
  • Grăsime: 20,8 grame

Cum să alegi carnea de porc proaspătă și sănătoasă

Cumpără carne de porc de la carmangeriile care au contracte cu producătorii locali. Carnea de porc va fi proaspătă și gustoasă, adusă în fiecare dimineață de la crescătorie, mai ales în preajma Crăciunului când sunt vânzări mari.

Iată și câteva trucuri simple să alegi carnea cea mai bună:

  • Fii atent la culoare și alege carnea cu o nuanță sănătoasă de roșu-roze;
  • Evită carnea cu pete mari albe, galbene sau vineții… este posibil ca animalul să fi fost bolnav;
  • Bucățile de carne trebuie să fie tari, cu fibre dense;
  • Carnea prea moale, în care rămân urmele de degete provine ori de la animale bolnave, ori a fost congelată și decongelată de mai multe ori;
  • Grăsimea inserată în pulpă sau în ceafa de porc trebuie să aibă o culoare albă, curată;
  • Grăsimea galbenă arată că este o carne veche sau provine de la animale bolnave;
  • Carnea cu mai multe tonuri de culoare indică faptul că nu a fost păstrată în condiții salubre și la temperaturi scăzute;
  • Oasele trebuie să fie albe și să aibă un aspect neted și curat la capete
  • Șunca trebuie să aibă un aspect alb, curat, să lase o senzație ușor lipicioasă când o atingi și să fie fermă, nu moale și galbenă.

Cum să deosebești părțile importante din carcasa de porc

Carnea cea mai bună din carcasa unui porc provine de la mușchi, antricot și vrăbioară. Din aceste bucăți se pregătesc mezelurile de calitate sau fripturile rafinate cu sos la cuptor.

Ceafa și fleica sunt recomandate în special pentru friptura la grătar și pentru cârnați.

Prețul unui kg de carne de porc se apropie de 30 de lei, cu doar o lună înaintea Crăciunului. Ce șanse mai au românii să cumpere produse mai ieftine
Carnea de porc trebuie aleasă cu grijă

Rasolul și pulpa sunt folosite pentru carnea tocată, pentru tocănițe și ciorbe acre.

Costițele de porc sunt delicioase după ce sunt bine marinate și gătite la grătar sau la cuptor.

Slănina se topește și se obține untură pentru gătit sau pentru conservarea cărnurilor la borcan.

  1. Mușchi
  2. Cotlet și antricot
  3. Pulpa (jambon)
  4. Piept cu os
  5. Spată
  6. Ceafă
  7. Fleică
  8. Rasol
  9. Rasol
  10. Cap

Cum să alegi carnea de porc pentru sarmale

Sarmalele sunt mai gustoase dacă au și un pic de grăsime. Cea mai bună carne pentru sarmale este pulpa de porc sau carne de pe spate în combinație cu piept de porc care conține și straturi subțiri de grăsime. Proporția trebuie să fie de 20% grăsime la 80% carne, cantitatea de grăsime pentru sarmale fiind mai mică decât cea pentru cârnați.

Ce carne de porc să folosești pentru cârnați

Carnea de porc pentru cârnaţi

Cârnații se pregătesc din diverse bucăți de carne care se decupează de pe pulpă și de pe burta animalului. Se adaugă și grăsime albă, curată și moale în proporție de cel puțin 30 – 35%.

Cârnații picanți necesită o cantitate mai mare de grăsime.

Cârnații cu ierburi aromatice și usturoi pot fi făcuți cu o cantitate mai mică de grăsime.

Carnea și grăsimea pentru cârnați se toacă concomitent și pot fi tocate chiar de două ori împreună cu diverse condimente pentru a obține o pastă omogenă și moale.

Carnea de porc se scumpeşte la pachet cu alte produse, cozi imense la reduceri:

Cum să alegi carnea pentru friptura de porc

Cele mai fragede bucăți pentru friptura la cuptor sau la grătar sunt bucățile de ceafă împănate cu fire de grăsime care se topesc la gătit.

Friptura de porc se mai poate face și din carne de pe burtă, care este mai grasă și devine suculentă când este gătită la cuptor în sos.

O friptură mai pretențioasă este cotletul de porc care nu are grăsime și trebuie ținut în marinate și sosuri gustoase înainte de a fi preparat la cuptor.

Pieptul de porc umplut cu legume, cu cârnați sau cu carne tocată este și el o alegere foarte bună pentru o friptură deosebită în noaptea de Revelion.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult