Slănină de porc, cu puţină ceapă roşie, moştar şi un pahar d epălincă nelipsite de pe mesele românilor. Deşi nu este cea mai valoroasă parte nutriţională dintr-un porc, are prețuri mari, care variază în funcție de locul de achiziție și de tipul produsului.
Dacă vă întrebați cât costă un kilogram de șuncă de porc înainte de Crăciun 2024, iată o privire detaliată asupra ofertelor de pe piață înainte de Crăciun 2024!
În măcelăriile tradiționale din piețe, slănina crudă sau sărată are prețuri situate între 12 și 15 lei pe kilogram. Dacă preferați slănina afumată, prețul ajunge la aproximativ 28 de lei pe kilogram.
Magazinele și măcelăriile bio oferă şuncă la prețuri de aproximativ 45 de lei pe kilogram. Diferența de preț se datorează certificărilor bio și utilizării ingredientelor naturale în procesul de preparare.
Pe platformele de anunțuri online, puteți găsi slănină afumată comercializată de producători locali sau mici afaceri, cu prețuri între 35 și 40 de lei pe kilogram.
Aceste produse sunt adesea promovate ca fiind bio.
Medicul nutriționist Mihaela Bilic a dat verdictul despre slănina de porc. Este sau nu este sănătos acest produs tradițional, consumat deseori de români în perioada sezonului rece? Specialista a explicat ce conține, de fapt, slănina. Cum ar trebui să o mâncăm pentru a nu ne pune sănătatea în pericol, puteți afla în rândurile de mai jos.
Şunca este unul dintre produsele tradiționale preferate ale românilor. Nici în perioada sărbătorilor de iarnă, nu lipsește de pe mese. Chiar dacă o parte dintre obiceiurile culinare s-au pierdut, de-a lungul timpului, românii încă obișnuiesc să consume slănină cu ceapă, în mod special în sezonul rece.
Cât de sănătoasă este, de fapt, slănina de porc? Este o întrebare la care mulți încă n-au reușit să descopere răspunsul. Părerile specialiștilor par împărțite pe acest subiect. Totuși, medicii au căzut de acord asupra unui aspect, anume că echilibrul alimentar este cheia pentru a evita situațiile neplăcute ce pot fi cauzate de alimentație.
Preşedintele de Onoare al Federaţiei Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Nicolae Hâncu, a spus, recent, că trebuie să avem grijă la cum mâncăm de sărbători. Deși este foarte mult titrată ideea consumului de preparate tradiționale, alimentaţia sau sfaturile ce ne trimit la alimentaţia bunicilor nu sunt demne de urmat, potrivit specialistului.
„Știu ce mâncau bunicii şi cum erau preparate alimentele. Se consumau alimente foarte grase, prăjeli gătite în grăsimea de porc, se bea lapte de bivoliţă cu grăsimea de două degete. Gastrotehnia bunicilor era una care pregătea alimente nesănătoase”, a spus medicul primar de diabet, nutriție și boli metabolice Nicolae Hâncu.
Citește și Prețuri șocante la Târgul de Crăciun din Brașov. Cât plătești pentru un hotdog sau o clătită
Specialistul Nicolae Hâncu a ținut să sublinieze importanța echilibrului în alimentație. Acum, medicul nutriționist Mihaela Bilic a venit cu explicații privind conținutul slăninei de porc. Produsul reprezintă, de fapt, o sursă de grăsime sănătoasă, spune cunoscutul medic.
„Somonul cu picioare e… porcul de Mangaliţa. (…) Puteţi vedea cu surprindere că procentul de grăsimi mono- şi poli-nesaturate depăşeşte cu mult pe cel al grăsimilor saturate. Mai aproape de uleiul de măsline şi de somon, slănina de porc e o sursă de grăsime sănătoasă. Şi de sezon”, a spus medicul nutriționist Mihaela Bilic.
Este adevărat, slănina poate crește nivelul colesterolului, având și multe calorii, potrivit experților din sănătate. Totuși, dacă nu este consumată în cantități mari, nu ne afectează sănătatea. Slănina de porc poate fi consumată în combinație cu ceapă. Medicii nu recomandă, în schimb, consumul ulterior de pălincă.