- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a obține un credit dacă ești pensionar. Iată tot ce trebuie să știi

02 Sep, 09:03 • Cornel Ghimeșan
Perioada de pensionare poate reprezenta un moment propice pentru a te relaxa și a savura fiecare moment. Dacă vrei să „pui mâna pe un credit”, dar ai ieșit deja din câmpul muncii, trebuie să știi că există variante de care poți să profiți.
Ce condiții trebuie să îndeplinești pentru a obține un credit dacă ești pensionar. Iată tot ce trebuie să știi

Pensia reprezintă o oportunitate de a te destinde și de a profita de fiecare moment, după ani de muncă asiduă. Există situații în care unii pensionari optează pentru accesarea unui credit, iar mulți creditori sunt dispuși să ofere astfel de împrumuturi, însă cu anumite condiții specifice. Iată câteva informații importante de care ar trebui să ții cont dacă intenționezi să soliciți un împrumut în calitate de pensionar.

Citește și: ROBOR 28 august 2023. Indicele bancar crește ușor în prima zi a săptămânii. Anunț pentru românii care au credite în lei

Ce au în vedere creditorii?

Multe instituții financiar-bancare oferă credit pensionari, însă condiționează suma oferită și aprobarea dosarului, în funcție de:

  • Vârstă – unele instituții au o vârstă maximă a aplicanților pentru care oferă împrumuturi. De asemenea, anumite instituții restricționează termenul de returnare a fondurilor până la o anumită vârstă, în general 70-75 de ani. Atunci când compari ofertele de credit, verifică și restricțiile de vârstă;
  • Pensia și alte venituri (dacă există) – este important să evaluezi ce nevoi financiare ai lunar, pentru a te asigura că poți avea un stil de viață confortabil, după plata ratei. Valoarea pensiei poate influența și suma pe care o poți obține. De exemplu, dacă ai pensia sub o anumită limită, acest lucru va afecta suma maximă oferită de bancă. Mai mult, dacă iei un împrumut înainte de a ieși la pensie și îl vei plăti inclusiv după pensionare, este indicat să te asiguri că poți acoperi plățile din veniturile lunare;
  • Bunurile tale – dacă alegi să oferi o garanție, este necesar să o asociezi unei proprietăți, de exemplu, casa proprietate privată.

De ce să iei un credit, ca pensionar

Doar pentru că te-ai pensionat, asta nu înseamnă că nu poți lua un împrumut bancar. Sunt multe motive pentru a solicita un credit:

  • Renovări – mulți pensionari aleg să își renoveze casa, un proces pe care l-au amânat mulți ani la rând. Indiferent dacă este vorba despre renovarea unei încăperi, de construirea unei anexe sau de întreprinderea unor reparații generale, un credit poate fi o soluție;
  • Călătorii – pensia este perioada perfectă pentru a călători în țară sau în străinătate. Acum nu mai ești restricționat de timp, nu mai trebuie să revii după două săptămâni din concediu. Poți alege când să pleci și când să revii;
  • Cadouri – unii pensionari aleg să se împrumute, pentru a face un cadou membrilor familiei. Poți lua un împrumut pentru a ajuta la plata nunții unei rude apropiate, la achiziția unei mașini sau a altor cadouri pentru nepoți.

În ce situații poți primi un răspuns favorabil?

Poți primi un răspuns favorabil la cererea pentru un împrumut, dacă:

  • Ești la zi cu dările – îți plătești regulat facturile de tot felul și ți-ai plătit la timp creditele anterioare;
  • Ai o pensie decentă, din care poți plăti rata lunară și menține un stil de viață decent. Situația devine și mai favorabilă dacă lucrezi part-time și ai o evoluție profesională stabilă.

Ce să știi atunci când aplici pentru un împrumut bancar

Dacă vrei să iei un credit ca pensionar, este esențial să îți evaluezi situația financiară, pentru a te asigura că poți împrumuta bani și trăi în confort. Iată câteva lucruri de care să ții cont:

  • Verifică scorul de credit, pentru a te asigura că ai șanse să obții împrumutul;
  • Verifică restricțiile de vârstă;
  • Calculează costurile cu traiul de zi cu zi și alte cheltuieli ocazionale, pentru a-ți da seama dacă îți vor rămâne suficienți bani după plata ratei.

Dacă te confrunți cu incertitudini în ceea ce privește situația ta financiară, poți lua în considerare să consulți un expert în domeniul financiar pentru a primi asistență. Acest specialist te poate sprijini în evaluarea veniturilor și cheltuielilor lunare, în calcularea procentului necesar din pensie pentru a acoperi costurile de trai și în determinarea sumei pe care o poți aloca lunar pentru rata împrumutului.

Obținerea unui împrumut pe perioada pensionării nu mai reprezintă o sarcină la fel de complicată precum în trecut. Mulți creditori iau în considerare valoarea pensiei și a altor venituri, precum salarii sau chirii, atunci când evaluează eligibilitatea ta pentru un împrumut. Cum vei utiliza acești bani depinde în întregime de tine. Unii pensionari aleg să investească în renovarea locuinței lor, în timp ce alții preferă să călătorească sau să sprijine financiar familia. Decizia finală este în mâinile tale.

Alte articole: INEDIT! Vopseaua care te scapă de facturi uriașe la energie. Cum este aplicată corect pentru a-și face efectul

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult