Vaticanul are reguli foarte stricte în ceea ce privește ceea ce pot sau nu pot consuma cardinalii în timpul conclavului papal. De peste 750 de ani, printre altele, acestea au rolul de a preveni transmiteresa de mesaje ascunse prin pui, ravioli sau șervețele, potrivit Antena 3 CNN.
Te-ar mai putea interesa și: Câți bani avea Papa Francisc când a murit. Ce averea a lăsat Suveranul Pontif
În urmă cu o săptămână, turiștii care au vizitat Roma au avut ocazia de a vedea câțiva cardinali savurând ultimele mese la restaurantele preferate. Înainte de ultimul conclav din 2013, jurnaliștii italieni scriau că mulți cardinali și-au făcut timp să viziteze localul AI Passetto di Borgo, o trattorie de familie aflată la doar 200 de metri de Basiliza Sf. Petru. Donald William Wuerl obișnuia să comande lasagna, iar Francesco Coccopalmerio – considerat favorit printre cardinalii italieni la acel moment – prefera calamarii la grătar.
Înainte să intre în conclav, adică până la data de 7 mai, cardinalii își propun să se răsfețe cu astfel de mâncăruri. Alegerea unui nou papă se realizează de către cei 135 de cardinali, este secretă și se desfășoară la Capela Sixtină.
Conclavurile papale sunt printre cele mai secrete ritualuri religioase, unde cardinalii sunt închiși într-un spațiu comun, fără contact cu exteriorul, cu excepția semnalizării prin fum:
Nu se știu foarte multe lucuri despre desfășurarea efectivă dinăuntru, însă cert este că mâncarea trebuie să fie prezentă. Având în vedere faptul că nu se poate lua legătura cu exteriorul, o bună parte din întrebări sunt referitoare la cum se trimite mâncarea și în ce fel.
Mult timp, oamenii din exterior au încercat să preia legătura cu cardinalii, iar mâncarea a fost cel mai bun prilej de comunicare secretă: de la ravioli umpluți cu mesaje la șervețele folosite și scrise pentru a oferi informații despre vot.
Cultura gastronomică a conclavului a fost recent explorată și în cinema. Filmul Conclave (2024) mută intriga din sala votului în cantina unde cardinalii discută în surdină, printre porții de mâncare aparent banale. Deși votul propriu-zis este însoțit doar de tăcerea solemnă și de jurământul rostit înaintea urnei, comunicarea reală se petrece deseori în jurul mesei.
Codul de confidențialitate al conclavului datează din 1274, când Papa Grigore al X-lea a stabilit reguli menite să evite repetiția conclavului din 1268-1271, care durase aproape trei ani. Pe atunci, localnicii amenințau să le reducă rațiile de mâncare cardinalilor pentru a-i forța să ia o decizie.
În secolul al XIV-lea, Papa Clement al VI-lea a relaxat regulile:
Mâncarea era gătită într-o bucătărie comună, iar accesul era atent monitorizat de gărzi italiene și elvețiene. Pentru a preveni orice tentativă de comunicare secretă, mâncarea era livrată de două ori pe zi printr-un sistem de tip roată în perete, numit ruota, doar după ce era inspectată atent de controlori.
Alimentele care erau interzise:
Vinul și apa se serveau în pahare transparente, iar șervețelele de pânză erau desfăcute și verificate minuțios.
Până pe 7 mai, cardinalii își fac ultimele pregătiri, savurând un prânz liniștit în Roma, iar unii dintre ei pesemne că se întreabă, în fața farfuriei cu mâncarea preferată, dacă aceasta este ultima pe care o savurează dinainte să devină papă.
Te-ar mai putea interesa și: Vaticanul intră în febra alegerii noului Papă! Cardinalii au ales data începerii conclavului