- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Ce se întâmplă, de fapt, când recongelezi carnea dezghețată recent. Greșeala pe care o fac multe persoane

30 Sep, 20:17 • Alexe Raluca
Carnea trece printr-un adevărat proces complex atunci când este congelată, apoi dezghețată și recongelată de mai multe ori. Multe gospodine fac acest lucru fără să știe care sunt, de fapt, consecințele acestui obicei.
Ce se întâmplă, de fapt, când recongelezi carnea dezghețată recent. Greșeala pe care o fac multe persoane

Carnea recongelată după ce a fost deja dezghețată are consecințe de care puține gospodine știu. Multe dintre ele obișnuiesc să își facă provizii și să umple congelatorul cu mâncare, în special carne. Un lucru important pe care ar trebui să îl știe toată lumea este faptul că niciodată carnea dezghețată nu se recongelează.

Citește și: FOTO| Explozie de prețuri la mâncare în Aeroportul Otopeni! Un sandviș banal costă cât un kilogram de carne. Reacția turiștilor

Carnea dezghețată nu se recongelează

Multe gospodine preferă să pună în congelator fructe, legume, verdețuri și carne, numai bune pentru diverse mâncăruri, iar cu ocazia asta scutesc și multe drumuri la magazin. Printre tipurile de carne o regăsim pe cea de pui, porc, vita sau pește. De fiecare dată, când vrem să gătim carnea din congelator, trebuie mai întâi să o decongelăm. Însă, dacă ținem la sănătatea noastră, acest proces nu se face oricum și, mai important ca orice, carnea dezghețată nu se recongelează niciodată.

În primul rând, carnea nu se dezgheață niciodată la temperatura camerei. Aceasta trebuie pusă în frigider, unde procesul de dezghețare este mai lent și unde este ferită de bacterii. Însă, dacă doriți o decongelare rapidă, aceasta se poate face în cuptorul cu microunde, asta dacă o să gătiți imediat carnea, sau sub un jet de apă caldă. Aceste metode sunt cele mai sigure pentru un proces sănătos de dezghețare, potrivit avantaje.ro.

Există și cazuri în care carnea scoasă de la congelator este prea multă pentru cât aveți nevoie, astfel că primul gând este să puneți restul înapoi la rece. Specialiștii spun că odată ce carnea dezghețată va fi recongelată, sănătatea dumneavoastră va fi în pericol. Mai exact, prin congelarea cărnii, bacteriile care sunt pe ea nu sunt distruse, ci doar intră într-o stare care nu le permite să se mai înmulțească. Însă, atunci când dezghețați carnea, bacteriile vor fi reactivate și vor începe să se multiplice.

Astfel, o carne dezghețată nu se mai poate recongela și asta pentru că până ar ajunge în farfuria noastră ar fi deja purtătoare a numeroase bacterii care ne pot dăuna grav sănătății. Printre bacteriile care se pot afla pe suprafața cărnii se numără: Salmonella, Staphylococcus aureus, Clostridium perfringens și Clostridium botulinum. De asemenea, cu fiecare recongelare în plus calitatea cărnii scade considerabil. Aceasta devine mai ațoasă și își pierde orice gust.

Citește și: Alertă alimentară: Carne de pui contaminată cu salmonella, retrasă din mai multe magazine din țară