- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Alertă alimentară: Carne de pui contaminată cu salmonella, retrasă din mai multe magazine din țară

31 Aug, 11:46 • Dobran Viorel
Un lot de sferturi posterioare de pui congelate, produse în Polonia, a fost rechemat de la raft, din cauza contaminării cu bacteria salmonella. Lista magazinelor care comercializau produsul.
Alertă alimentară: Carne de pui contaminată cu salmonella, retrasă din mai multe magazine din țară

Carne de pasăre cu salmonella, descoperită în magazinele din România. Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), s-a decis rechemarea produsului ”Sferturi posterioare de pui congelate”, la 10 kilograme, numărul de lot 228/3/23, cu data de expirare 16.08.2025. Producătorul este Cedrob S.A.

Persoanele care l-au cumpărat sunt sfătuite să nu îl consume şi să îl returneze în magazinul de unde l-au achiziţionat, împreună cu bonul fiscal

Lumea, la un pas de o epidemie de salmonella din cauza ciocolatei Kinder. Scandalul ascuns de experți

Toxiinfecţiile alimentare provocate de Salmonella Enteritidis se manifestă prin tulburări gastrointestinale însoţite deseori de febră în primele 48 de ore de la consum. Carne de pasăre cu salmonella descoperită în magazinele românești. Produsul a fost importat din Polonia și a fost retras de la vânzare. Persoanele au cumpărat produsul sunt sfătuite să nu îl consume. Acestora li se recomandă să-l returneze în magazinul din care l-au achiziționat, împreună cu bonul fiscal. Astfel, își vor primi banii înapoi pentru acest lot de carne de pasăre cu salmonella.

Potrivit unui anunț postat pe site-ul Autoritatea Naționață Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), carnea de pui cu salmonella poate poate pune în pericol sănătatea umană. În aceste condiții, autoritățile au dispus rechemarea în magazine a lotului de carne infestat cu bacteria Enteritidis.

Persoanele au cumpărat produsul sunt sfătuite să nu îl consume. Acestora li se recomandă să-l returneze în magazinul din care l-au achiziționat, împreună cu bonul fiscal. Astfel, își vor primi banii înapoi pentru acest lot de carne de pasăre cu salmonella.

Carne de pasăre cu salmonella

Salmonella o bacterie patogenă intestinală care cauzează unele boli infecțioase. Se poate spune că este cauza celor mai răspândite toxiinfecții alimentare. Bacteria contaminează omul prin ingestia de produse alimentare infestate sau de apă. Salmonella poate proveni din mai multe surse, după cum urmează:

  • carne de pasăre, carne de porc, carne de vită, în cazul în care sunt consumate crude sau nu sunt preparate corect;
  • ouă infectate, produse din ouă, lapte, produse din lapte, atunci când nu sunt pregătite, manipulate sau păstrate corespunzător.

Dacă bacteria este prezentă în alimente, gustul, aspectul sau mirosul acestora nu este schimbat. Drept care trebuie urmate de reguli:

  • carnea, în special de cea a păsărilor de curte, trebuie pregătită foarte bine. Carne de pasăre cu salmonella este destul de des întâlnită;
  • este interzis consumul alimentelor preparate cu ouă crude sau cu lapte nepasteurizat;
  • nu se recomandă consumul alimentelor din surse nesigure.

Simptomele infecției cu Salmonella

Alertă alimentară: Carne de pui contaminată cu salmonella
Alertă alimentară: Carne de pui contaminată cu salmonella

Perioada de incubație, adică perioada dintre expunere și manifestarea bolii poate dura de la 6 ore până la 6 zile. Diareea, unul din simptom, poate dura până la 10 zile. Într-un astfel de caz, pacientul poate avea nevoie de câteva luni înainte că intestinele să revină la o activitate normală. Semnele și simptomele posibile ale infecției cu Salmonella includ:

  • diaree;
  • sânge în scaun;
  • dureri abdominale;
  • febră;
  • greață;
  • vărsături;
  • frisoane;
  • cefalee.

În concluzie, cei care au achiziționat și au apucat să consume carne de pasăre cu salmonella din lotul respectiv, trebuie să fie atenți la aceste simptome. În cazul în care apar și persistă, se recomandă să consulte un medic.

Citeşte şi:

Alertă alimentară în magazinele Lidl. Napolitane cu Salmonella au fost retrase de urgență de la raft

File de somon, retras din magazinele Carrefour.

Două loturi de file de somon norvegian afumat sunt retrase de la vânzare din magazinele Carrefour şi rechemate de clienţi din cauza prezenţei bacteriei Listeria monocytogenes. Persoanele care au cumpărat acest produs sunt sfătuite să nu îl consume şi să îl returneze. Totodată, cei care au consumat acest produs şi au febră, cu sau fără dureri de cap, sunt sfătuiţi să meargă la medic, întrucât simptomele pot sugera listerioza, boală potenţial gravă, cu un timp de incubaţie de până la opt săptămâni.
Potrivit Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), societatea Ocean Fish S.R.L. a iniţiat retragerea de la comercializare a produsului ”File somon norvegian afumat 200 g”, ca urmare a evidenţierii prezenţei Listeria monocytogenes.