- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cel mai lung tunel feroviar din România va avea 10 kilometri! Va fi situat între Azuga și Timișul de Sus

29 Dec, 16:44 • Cornel Ghimeșan
Tunelul ar urma să fie construit între Azuga, Predeal și Timișul de Sus, devenind astfel cel mai lung tunel feroviar din România. Costurile s-ar ridica la 1,4 miliarde de euro.
Cel mai lung tunel feroviar din România va avea 10 kilometri! Va fi situat între Azuga și Timișul de Sus

Un tunel cu o lungime de 10 kilometri ar urma să fie construit între Azuga, Predeal şi Timişu de Sus pe linia de tren Bucureşti-Braşov. Această  varianta a traseului va include, astfel, cel mai lung tunel din România. De asemenea a fost aprobată de Comisia Europeană pentru că va face parte dintr-un coridor strategic internaţional de mare viteză, potrivit unui răspuns al Companiei CFR Infrastructură transmis Economedia.

Citește și: A crescut numărul beneficiarilor de indemnizație socială pentru pensionari. Peste 1 milion de români primesc acest ajutor

,,În ceea ce privește Studiul de Fezabilitate pentru Modernizarea secțiunii feroviare Predeal – Brașov, a fost aprobat raportul privind alternativa de traseu, iar Prestatorul a depus documentația pentru obținerea Certificatului de Urbanism. Conform alternativei de traseu alese, se va construi un tunel nou, de aproximativ 9,80 km, amplasat între zona km 139+400, cap Y Azuga și km 149+200, cap Y Timișu de Sus.

Menționăm faptul că, procentul de realizare a documentației tehnice este de aproximativ 49%, iar prelungirea contractului s-a datorat întârzierilor în aprobarea variantei optime, generate de observațiile și analizele amănunțite cerute de Jaspers și de solicitarea Comisiei Europene – DG MOVE, privind încadrarea tunelului din cadrul acestui proiect într-un coridor strategic internațional de mare viteză”, a explicat CFR Infrastructură la solicitarea Economedia.

Segmentulul de drum feroviar dintre Predeal şi Braşov este singurul rămas nemodernizat de pe linia Braşov-Bucureşti-Constanţa, iar lucrările de reabilitare ar avea un cost estimat de 1,4 miliarde Euro.

 

Cel mai lung tunel feroviar din România va avea 10 kilometri! Va fi situat între Azuga și Timișul de Sus

Cel mai lung tunel feroviar din România

În prezent, cel mai lung tunel feroviar din România este la Teliu, pe linia redeschisă CFR Braşov -Întorsura Buzăului iar în execuţie este tunelul Ormeniş de 7 km. pe Magistrala Braşov -Sighişoara. În pregătire este un alt tunel de 7 km. la Balota, pe M 100 Craiova Caransebeş.

Compania CFR infrastructură a prelungit cu 10 luni contractul semnat cu Egis pentru realizarea Studiului de Fezabilitate. Astfel, documentația tehnică necesară licitației pentru proiectare și execuție va fi predată în 7 iunie 2023, potrivit raportului oficial CFR infrastructură. Ultima variantă de traseu prevedea un tunel cu o lungime de 7 kilometri. Tunelurile dintre Predeal și Brașov au fost construite în urmă cu aproape un secol și jumătate ( 1876-1878), iar trenurile ating o viteză maximă de 50 km/h., declivitatea fiind de 25 ‰.

Alte articole: Peste 10.000 de ucraineni, la granițele țării, în doar câteva ore. IGPF anunță ce se întâmplă la frontiere

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult