Cel mai puternic antibiotic natural. Cercetătorii au descoperit că cimbrul este o plantă benefică sănătății, acționând ca un antibiotic asupra anumitor tipuri de virusuri. Planta aromatică constituie un remediu eficient împotriva durerilor și crampelor produse în perioada menstruației. În cazul durerilor de cap și spate, precum și a senzașiei de greață și amețeală este la fel de benefică.
Cimbrul este un dezinfectant foarte puternic, care poate fi folosit atât intern, cât și extern. Această plantă este folosită și pentru a preveni, dar și pentru a trata răcelile, durerile în gât și infecțiile bucale. Pentru asta se face gargară cu infuzie de cimbru. Tusea sau alte afecțiuni ale plămânilor pot fi vindecate consumând ceai de cimbru.
Citește și: Poți încălzi mâncarea în caserole de plastic? Cât de periculos este pentru sănătate
Planta este bogată în antioxidanți, susținând funcțiile naturale ale organismului, cu efect benefic asupra sistemului endocrin.
Ceaiul de cimbru are acțiune diuretică și ajută la eliminarea prin urină a toxinelor, stimulând fluxul sanguin. Proprietățile sale diuretice îl fac un tratament excelent împotriva infecțiilor aparatului urinar și al vezicii urinare.
Planta este benefică și celor ce suferă de hipertensiune, normalizând tensiunea arterială ridicată. Mai mult, este și un tonic excelent. Uleiul de cimbru protejează sănătatea inimii, sistemul digestiv și nervos, pielea, mușchii și întărește sistemul imunitar.
Timolul, un compus al uleiul esențial de cimbru, ajută la vindecarea rănilor și al leziunilor de la nivelul pielii. Aplicarea unei comprese calde cu ulei esențial pe entorse, artrită, gută sau sciatică poate fi un remediu foarte bun împotriva durerii.
Pentru tratarea răcelilor, fitoterapeutul Rosemary Gladstar recomandă un remediu pe bază de cimbru, care se prepară ușor acasă.
Ingrediente:
Citește și: Arancini, rețeta din bucătăria italiană cu orez și carne care te va surprindeMod de preprare
Se amestecă cimbrul și apa într-o cratiță, la foc mic. Se lasă să fiarbă în clocote mici, cu capacul într-o parte, pentru a putea lăsa să iasă aburul, până când lichidul se reduce cam la jumătate, rămânând aproximativ 2 căni de ceai foarte concentrat.
Se strecoară, iar ceaiul obținut se lasă puțin să se răcească (să nu aibă temperatura de peste 40 grade când se amestecă cu mierea). Apoi se adaugă mierea și se amestecă până se dizolvă. Preparatul se pune într-un borcan de sticlă în frigider, unde va rezista timp de 3-4 săptămâni.
Mod de utilizare: Se ia o linguriță de ceai la fiecare două ore, până când tusea dispare, potrivit realitatea.net.