- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Centrele groazei din Mureș. Copii cu dizabilități tratați inuman, încuiati cu zăvorul și îndopați cu medicamente expirate

11 Jan, 15:01 • Bugiu ⁠Ana Maria
Reprezentanții Centrului de Resurse Juridice (CRJ) și ai Consiliului de Monitorizare au efectuat o vizită inopinată la patru centre din Târgu Mureș, unde sunt cazați 63 de copii cu dizabilități, în condiții extrem de precare. CRJ a sesizat autoritățile competente și va depune o plângere la Parchetul General pentru a rezolva situația de urgență.

Sâmbătă dimineață, reprezentanții Centrului de Resurse Juridice (CRJ) și ai Consiliului de Monitorizare au efectuat o vizită inopinată la patru centre din Târgu Mureș, unde 63 de copii cu dizabilități trăiesc în condiții deplorabile, deși capacitatea maximă admisă este de doar 51 de locuri. Toate centrele vizitate funcționează fără autorizație, iar situația găsită este alarmantă: saltele îmbrăcate în plastic, camere insalubre, paturi nepotrivite, supraaglomerare și chiar dormitoare încuiate cu zăvorul, potrivit Antena 3 CNN.

„În dimineaţa zilei de 11 ianuarie 2025, în intervalul orar cuprins între 5:30 şi 7:00, reprezentanţi ai Centrului de Resurse Juridice (CRJ) şi ai Consiliului de Monitorizare (Legea nr. 8/2016) au vizitat inopinat copiii plasaţi în patru centre de plasament, din subordinea DGASPC Mureş, aflate pe raza Municipiului Târgu Mureş. În cele patru centre vizitate sunt instituţionalizaţi în total 63 de copii cu dizabilităţi (61 prezenţi în centre şi 2 internaţi în spital), deşi capacitatea pentru care iniţial a fost eliberată licenţa de funcţionare era pentru un număr de 51 de beneficiari. La momentul vizitei, toate cele patru centre funcţionează în afara legii, licenţele de funcţionare fiind expirate din 2, respectiv 4 decembrie 2024”, a transmis, sâmbătă, Centrul de Resurse Juridice, într-un comunicat de presă.

Te-ar mai putea interesa și: Cele mai amuzante căutări pe eMAG în 2024. Românii au fost interesați să cumpere „mașini de tocană” și au vrut să afle care este „programul la Casa de Pensii Mureș”

Centrele groazei din Mureș. Copii cu dizabilități tratați inuman, încuiati cu zăvorul și îndopați cu medicamente expirate

Copiii sunt malnutriți și lipsiți de îngrijire medicală adecvată, iar unii sunt tratați cu medicamente expirate. Într-unul dintre centre, opt copii erau închiși în camere cu zăvoare exterioare, din lipsă de personal. În alte două locații, s-au descoperit medicamente expirate care fuseseră administrate copiilor. CRJ a constatat, de asemenea, că cei mai mulți copii nu beneficiază de servicii de recuperare esențiale, cum ar fi kinetoterapia, ceea ce le poate pune în pericol viața.

„În toate vizitele, CRJ a observat aceeaşi situaţie – probleme grave de supraaglomerare, lipsa igienei, lipsa unei alimentaţii adecvate, lipsa accesului la servicii medicale, lipsa activităţilor şi a recuperării copiilor, instituţionalizare forţată – cele mai multe familii nu au fost consiliate anterior preluării copiilor din familie, nu au primit servicii adecvate în comunitate şi ulterior instituţionalizării – li s-a restricţionat dreptul de a-şi vizita copiii”, a mai transmis organizaţia.

Raportul CRJ arată că încă din martie 2024 aceste centre au fost supuse verificărilor, dar situația a rămas neschimbată. Copiii sunt spălați rar, cu bureți murdari, iar lenjeria și hainele nu sunt igienizate corespunzător. Într-unul dintre centre, un focar de varicelă a afectat cinci copii, iar măsurile de izolare au fost inadecvate. Totodată, personalul specializat lipsește, ceea ce lasă copiii nesupravegheați în momentele în care îngrijitorii iau pauze.

„În fişele copiilor de prezentare la camera de urgenţă a Spitalului judeţean / Spitalului de urgenţă Tg. Mureş apar menţiuni referitoare la internarea fără aparţinător a copiilor sau prezentarea doar în regim de urgenţă şi nu pentru consult de specialitate. Pentru mai mulţi copii, medicii de urgenţă au consemnat la internare, malnutriţie şi deshidratare severă”, mai arată organizaţia.

Potrivit acesteia, în ciuda unei scheme de personal generoase, CRJ a constatat nereguli în cadrul vizitelor de monitorizare, mai ales legate de neparticiparea personalului la activităţi conform fişei de post (neprezentarea la program) şi oferirea de servicii de îngrijire inadecvate nevoilor specifice ale copiilor cazaţi în centru.

„În majoritatea vizitelor inopinate s-a putut observa lipsa personalului de specialitate şi chiar a unui program concret care să fie afişat sau cunoscut. Singurele persoane observate în mod curent fiind două îngrijitoare responsabile cu hrănirea, igiena, supravegherea copiilor şi menţinerea curăţeniei în centru. În unele cazuri, în momentul în care îngrijitoarele îşi luau pauze, copiii rămâneau complet nesupravegheaţi. Considerăm că lipsa de supraveghere a copiilor presupune o atitudine neglijentă şi înseamnă un risc ridicat pentru sănătatea şi integritatea corporală a copiilor. Subliniem faptul că mulţi dintre copii au fost diagnosticaţi cu epilepsie şi majoritatea lor nu se pot deplasa singuri”, mai arată CRJ.

Deși bugetul alocat acestor centre pentru anul 2024 a fost de aproximativ 4,7 milioane RON (~1 milion de euro), CRJ a constatat că nu există investiții vizibile în infrastructură sau condiții de trai. Organizația consideră că sumele sunt excesive în raport cu standardele legale și acuză lipsa de transparență în utilizarea fondurilor. Condițiile găsite în aceste centre sunt asemănătoare celor din anii ’90.

„În lipsa acestor exerciţii, organele interne sunt afectate prin «presiune şi apăsare» şi se poate ajunge la decesul prematur al acestor copii. Acesta este şi motivul principal pentru care arătăm că în prezent lipsa de implicare a specialiştilor şi starea de alimentaţie şi igienă defectuoase sunt de natură să pună în pericol dezvoltarea copiilor şi chiar viaţa şi integritatea lor. Cu toate acestea, reprezentanţii centrului nu au putut dovedi într-un mod satisfăcător că aceste servicii chiar sunt furnizate în mod corespunzător şi în mod constant copiilor cazaţi în centru”, mai arată sursa citată.

Având în vedere gravitatea situației, CRJ a anunțat că va sesiza Parchetul General și alte instituții competente pentru a asigura protecția imediată a copiilor și pentru a investiga abaterile constatate. Printre autoritățile vizate se numără DIICOT, Consiliul Județean Mureș, Direcția de Sănătate Publică și Ministerul Sănătății.

„Copiii sunt spălaţi rar, folosindu-se bureţi murdari, scutecele nu sunt schimbate regulat, iar hainele, lenjeria de pat şi prosoapele sunt uzate şi murdare. Starea de sănătate a copiilor este îngrijorătoare, iar serviciile de îngrijire sunt de calitate scăzută. De asemenea, sănătatea orală este extrem de precară, indicând lipsa îngrijirii dentare adecvate”, mai arată organizaţia.

Organizația cere măsuri urgente pentru protejarea vieții și integrității copiilor instituționalizați, atrăgând atenția că aceștia sunt expuși unui pericol iminent.

„Aceste bugete sunt excesive nu numai în raport cu condiţiile oferite beneficiarilor, neexistând implicarea conducerii Consiliului Judeţean Mureş în verificarea modului în care au fost cheltuite aceste sume dar şi cu standardele de cost stabilite prin lege pentru serviciile sociale şi cu bugetele unor centre similare din alte judeţe. În teren nu au putut fi identificate investiţii la nivelul sumelor de care a beneficiat DGASPC Mureş, respectiv suma de aprox. 1 milion de euro, infrastructura şi condiţiile de viaţă precare ale copiilor putând fi asimilate anilor 90”, a mai transmis organizaţia.

CRJ consideră că actualele condiții din centre reprezintă o încălcare flagrantă a drepturilor fundamentale ale copiilor și cere revizuirea de urgență a sistemului de protecție socială din județul Mureș.

„Luând în considerare interesul superior al copilului şi faptul că deja viaţa copiilor din aceste centre este pusă în pericol iminent, Centrul de Resurse Juridice solicită intervenţia de îndată a tuturor instituţiilor publice responsabile pe acest segment de lucru, respectiv, Parchetul General, DIICOT, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Mureş, Consiliul Judeţean Mureş, ANPDCA, Ministerul Muncii, Direcţia de Sănătate Publică Mureş, Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială, şi Ministerul Sănătăţii”, a mai transmis organizaţia.

Te-ar mai putea interesa și: Încă un caz de înșelătorie cu vouchere de vacanță! „Afaceriștii” din Mureș care au făcut peste 400.000 de euro din tactici ilegale

Urmărește Daily Business pe Google News