- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cerere imensă pentru durian, controversatul fruct exotic cu miros neplăcut, a crescut cu 400%

01 Oct, 14:21 • Dobran Viorel
Numai Thailanda reprezintă 99% din totalul exporturilor de durian în blocul de 10 naţiuni din Asia de Sud-Est, care cuprinde Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda şi Vietnam.
Cerere imensă pentru durian, controversatul fruct exotic cu miros neplăcut, a crescut cu 400%

Unii spun despre fructul exotic durian că are un miros dulce-lipicios, alţii spun că miroase a şosete. Unii îl iubesc, alţii îl urăsc, dar apetitul pentru durian creşte exponenţial, mai ales în China, potrivit CNBC.

Cererea globală pentru acest fruct a crescut cu 400% de la an la an, potrivit HSBC, care a spus că este în mare măsură susţinută de o ”nebunie” pentru fructe în China.

”În contradicţie cu tendinţele globale, cererea de durian creşte cu 400% de la an la an, condusă exclusiv de o nebunie din China”, se arată într-un raport publicat luni de bancă.

Criza boabelor de cafea scumpește cea mai ieftină ceașcă de cafea. Soiul care este pe cale de dispariție

În ultimii doi ani, China a importat durian în valoare de 6 miliarde de dolari, reprezentând 91% din cererea globală, a declarat în raport economistul ASEAN de la HSBC, Aris Dacanay.

”Boom-ul durian” este concentrat în mare parte în China, unde consumatorii nu îl privesc doar ca pe un fruct, ci şi ca pe un cadou care evidenţiază bogăţia celui care dăruieşte. În plus, a devenit mai frecventă în China includerea durianilor ca parte a cadourilor obişnuite pentru prieteni şi rude la logodnă.

În timp ce boomul nevoii de durian din China a început încă din 2017, cererea a crescut puternic abia de la sfârşitul anului 2022, potrivit datelor de la HSBC.

Exportatori cheie de durian, 10 naţiuni din Asia

Durian, fructul cu miros neplăcut

”Regele fructelor”, aşa cum este supranumit durianul, se vinde cu mai mult de 10 dolari kilogramul în China, comparativ cu o medie de aproximativ 6 dolari kilogramul în ţările din Asia de Sud-Est. Iar principalul furnizor al acestei creşteri a cererii se află în ASEAN, care a reprezentat 90% din exporturile mondiale de durian în 2022.

Numai Thailanda reprezintă 99% din totalul exporturilor de durian în blocul de 10 naţiuni din Asia de Sud-Est, care cuprinde Brunei, Cambodgia, Indonezia, Laos, Malaezia, Myanmar, Filipine, Singapore, Thailanda şi Vietnam.

”Durianul va fi noul cauciuc? Poate că într-o zi, va fi o tradiţie mondială să oferi [viitoarei] soacre un durian. Numai timpul va spune”, a spus Dacanay.

Creşterea cererii de durian oferă oportunităţi şi pentru restul Asiei de Sud-Est, nu doar pentru Thailanda, a spus economistul.

”Piaţa din China este atât de mare încât există o mulţime de spaţiu pentru ca alte naţiuni ASEAN să intre direct şi să concureze, un fel de goană pentru durian”, a scris Dacanay.

De la banane la roșii. Un importator de fructe exotice își deschide o seră de tomate în România. Petre Daea în extaz

Acordul de liber schimb al Parteneriatului Economic Regional Cuprinzător, care cuprinde blocul ASEAN pe lângă China, Coreea de Sud, Japonia, Australia şi Noua Zeelandă, permite participanţilor un acces mai liber şi egal la piaţa chineză, se arată în raport.

”Fereastra de oportunitate este acolo… piaţa durianului este încă devine din ce în ce mai mare, deoarece alte economii din ASEAN se grăbesc cu nerăbdare să concureze împotriva dominaţiei Thailandei asupra Regelui Fructelor”, a spus Dacanay.

Kiwi, banane, kaki și curmale, dar nu şi durian: fructe exotice care se cultivă în România

România, datorită climatului său, era un loc imposibil pentru a planta fructele exotice, atât de căutate de unii români. Dar, după o lungă perioadă de cercetare și experimente, acest lucru se poate face acum și aici. Conform cercetătrorilor de la Staţiunea Pomicolă Istrița, s-a reușit aclimatizarea pomilor care au ca rod fructe exotice.

Kiwi, banane, kaki și curmale, dar nu şi durian: fructe exotice care se cultivă în România

Banane, kiwi sau curmale! Sunt fructe exotice despre care știm că se cultivă doar în țările calde. Ei bine, de acum cresc si în grădinile noastre. Cercetătorii au ajuns la variante ale acestor plante adaptate pentru solul și clima din țara noastră. Andrei Tabacu, cercetător la Buzău: ”Este primul an în care avem această gamă la vânzare, curmalul chinezesc, asimina, banana nordului, kiwi. Prețurile nu sunt deloc mari. Un curmal costă 5 lei bucata, asimina 30 de lei, la kiwi, o plantă costă 50 de lei, dar pentru că trebuie să luați plante mascule și plante femele, se vând câte trei plante.”

China, cel mai mare cultivator de kaki, produce anual aproximativ 3,3 milioane de tone din fructele exotice de acest tip. Pe următoarele locuri se află Koreea de Sud cu 198 mii de tone și Japonia cu 193 de mii de tone. Astfel de culturi, datorită climei mediteraneene, se regăsesc și în Italia, în India și în alte câteva state. Pentru România și fermierii români este un prim pas, reușit am spune noi, când vine vorba de fructele exotice și culturile de acest tip.