- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

De la banane la roșii. Un importator de fructe exotice își deschide o seră de tomate în România. Petre Daea în extaz

12 Feb, 12:00 • Polojan Tudor
Unul dintre cei mai mari distribuitori de banane din Europa, Citronex, vrea să se extindă și în țara noastră. O seră pentru producția de roșii se află pe lista de investiții ale companiei.
De la banane la roșii. Un importator de fructe exotice își deschide o seră de tomate în România. Petre Daea în extaz

Originară din Polonia, compania Citronex este una dintre cele mai mari companii importatoare și distribuitoare de banane din Europa. Aceasta a anunțat că vrea să își extindă activitățile și în România, scrie economedia.ro.

Importatorul vrea să investească într-o seră de 50 de hectare unde să producă roșii. Acest lucru a fost confirmat de către autoritățile locale din Dumbrăveni, județul Sibiu, pe 17 ianuarie 2023.

„Investiția se va realiza în mai multe etape. Prima seră de 10 ha va costa aproximativ 25 de milioane de euro și va genera 120 de locuri de muncă.
Sera de la Dumbrăveni va fi cea mai mare din România și ar urma să aprovizioneze în principal piața internă, dar sunt luate în calcul și alte piețe din jurul nostru”, a spus Emil Dârloșan, primar al comunei Dumbrăveni.

Mai citește și: Ajutor din partea Guvernului. Se dau 3.000 de euro. Iată ce trebuie să faci

Petre Daea este încântat de investițiile cu roșii ale Citronex/ sursa foto: agrointel.ro
Petre Daea este încântat de investițiile cu roșii ale Citronex/ sursa foto: agrointel.ro

Ministrul Petre Daea, bucuros de roșii

Ministrul a declarat că este extrem de încântat de faptul că se va relua, în comuna din județul Sibiu, activitatea de tomate. În trecut, localitatea se ocupa cu producția de roșii, însă activitatea a fost abandonată.

Și localnicii au mari așteptări, dar și investitorii, iar acum se așteaptă materializarea. Petre Daea este de părere că acest tip de investiții oferă certitudinea unui produs autohton de calitate la momentul potrivit.

„Haideți să facem ceea ce este necesar pentru țară în fiecare zi și în fiecare loc”, a mai spus ministrul.

Compania mai deține 80 de hectare de sere de acest fel și se află în top 3 cei mai mari producători europeni de roșii. Cu investițiile pe care le va face în România, va ajunge să aibă o prducție anuală de 50.000 de tone.

Încă din 2018, Citronex furnizează banane celor mai mari lanțuri de supermarketuri. Centrele de maturare din Timișoara și București sunt cele mai mari facilități de genul acesta din România.

La sfârșitul anului 2024 este planificată prima fază de construcție a serei de 10 hectare din Dumbrăveni. Se pare că lucrurile încep din nou să se miște și la noi în țară.

Te-ar mai putea interesa și: Majorări salariale 2023. Salarii mai mari cu până la 50%. Ce categorii de angajaţi vor beneficia de această creştere

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult