- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cine este patroana cofetăriei de prestigiu PAUL? Are vârsta de 80 de ani și a preluat afacerea de la tatăl său!

03 Dec, 20:23 • Fundeanu Madalina
Cofetăria PAUL are o istorie de 134 de ani. Patroana, Françoise Holder, are 80 de ani și a preluat afacerea de la familia sa. Iată care este povestea femeii de succes!
Cine este patroana cofetăriei de prestigiu PAUL? Are vârsta de 80 de ani și a preluat afacerea de la tatăl său!

PAUL este un nume faimos în întreaga lume. Această cofetărie are o istorie de 134 de ani, iar în ultimii aproape 60 de ani, a fost condusă cu pasiune și măiestrie de către o femeie remarcabilă, povestesc cei de la Cancan.ro. Lanțul de cofetării PAUL este renumit pentru calitatea și diversitatea produselor sale, precum și pentru o ambianță elegantă, specific franțuzească. PAUL a devenit unul dintre cei mai importanți jucători din industria cofetăriei și patiseriei la nivel global.

Cine conduce lanțul de cofetării PAUL?

Lanțul de cofetării PAUL, cunoscut sub numele simplu „PAUL,” este o rețea internațională de patiserii și cafenele cu origini în Franța. Acesta este renumit pentru produsele sale de patiserie de înaltă calitate, însemnând croissante, prăjituri, pâine proaspătă, sandvișuri și multe alte delicatese.

Istoria PAUL începe în Franța, în 1889, la inițiativa „boulanger-ului” – brutarului – Charlemagne Mayot și a soției sale, care au deschis o mică brutărie în orașul Lille. În 1935, Suzanne Mayot, nepoata lui Charlemagne Mayot, s-a căsătorit cu Julien Holder, un priceput bucătar-patiser. Cei doi au înființat o brutărie în cartierul Wazemmes din Lille.

Citește și: Povestea româncei care a ajuns patroana unui magazin cu produse românești din Spania. Ana Maria a plecat în străinatate ca îngrijitoare

PAUL
PAUL

În 1953, familia Holder a făcut o achiziție semnificativă, preluând marca „Maison Paul” și o brutărie-patiserie situată în Place de Strasbourg din orașul menționat. Această unitate a primit numele familiei fondatoare, care a gestionat inițial sediul, astfel că, prin achiziția de către familia Holder, a fost consolidat renumele acestui brand iconic.

După moartea lui Julien Holder, fiul său, Francis Holder, a preluat conducerea afacerii, împreună cu mama sa, Françoise Holder, la frageda vârstă de 18 ani. În 1963, Francis deschide prima filială PAUL, tot în Lille, și la scurt timp înființează sediul central și principalul loc unde va fabrica pâinea distribuită în brutăriile sale.

Peste 700 de cofetării în 44 de țări

În 1965, la 22 de ani, împreună cu soția sa, Françoise Holder, reînnoiesc marca, transformând-o simplu în „PAUL”. Cei doi, aflați acum la vârsta de 80 de ani, conduc și în prezent compania care deține lanțul de brutării-cofetării.

Françoise deține o diplomă în drept și a fost judecător la Tribunalul Comercial din Lille. Este cofondatoare Force Femmes, o inițiativă menită să ajute femeile de peste 45 de ani să se reintegreze în câmpul muncii. De curând, a lucrat cu Emmanuel Macron în campania electorală prezidențială a acestuia.

La rândul său, Francis Holder a fondat și conduce Groupe Holder, un consorțiu francez de produse de panificație cu venituri anuale de aproximativ 1 miliard de dolari. Lanțul de brutării-cafenele al grupului are în prezent 710 magazine în 44 de țări, iar casa de macarons de lux Laduree, pe care a achiziționat-o în 1993, are peste 100 de magazine în 50 de țări. Firma sa „Chateau Blanc” vinde peste 500 de tipuri de pâine, produse de patiserie și macarons la peste 200 de clienți din întreaga lume, inclusiv McDonald’s. Fabrica „Chateau Blanc” din Lille, Franța, produce peste 30.000 de macarons pe oră.

Câte unități există în România

Faimosul brand francez de patiserii PAUL este prezent în țara noastră începând din 2008. În 2022 a înregistrat un profit net de 6,4 milioane de lei și o cifră de afaceri de 37,2 milioane de lei. În Romania, PAUL are un total de 18 locații, amplasate în București, Constanța, Cluj-Napoca și Ploiești. În plus, celebra marcă oferă servicii de catering în București și Cluj, și Candy Bar, disponibil pentru comandă în Capitală și Constanța.

Vezi și: Record pentru Disney+! Platforma de streaming a câştigat 7 milioane de abonaţi de la sfârşitul lunii iunie și se bucură de laude: calitate și costuri reduse!