Potrivit comercianților și specialiștilor în agricultură, explozia prețului murelor, dar şi al altor fructe, este cauzată de mai mulți factori. Condițiile meteorologice dificile, cu variații bruște de temperatură și episoade de secetă sau ploi abundente, au afectat grav culturile de fructe. La acestea se adaugă scumpirile constante din sectorul agricol, de la îngrășăminte și carburanți până la costurile de transport și distribuție.
„Mure de cultură la 55 lei/kg! Cum vi se pare prețul?”, a scris într-o postare publică Asociația pentru Protecția Consumatorilor din România, semnalând ironic situația și atrăgând imediat mii de reacții din partea utilizatorilor de internet.
Reacțiile nu au întârziat să apară. Potrivit Cancan, mulți români și-au exprimat nemulțumirea și frustrarea în comentarii, afirmând că nu-și mai permit să cumpere fructe proaspete în ritmul obișnuit. Pentru unii, murele au devenit un „moft alimentar”, iar fructele de pădure, în general, se îndepărtează de categoria produselor de larg consum.
Pe timp de vară cele mai căutate gustări sunt cele proaspete și ușoare. Fructele de sezon sunt preferatele tuturor, mai ales în zilele caniculare. Însă în 2025, sezonul fructelor vine cu o notă de plată usturătoare.
Vânzătorii din piețe confirmă această realitate. Chiar dacă dispun de marfă proaspătă și de calitate, spun că mulți clienți se limitează la câteva sute de grame, sau renunță cu totul la cumpărarea murelor.
„Oamenii doar întreabă cât costă, se uită mirați și pleacă mai departe”, a declarat un comerciant din Piața Obor.
În acest context, din ce în ce mai mulți consumatori se orientează către alternative mai ieftine – fructe congelate, din import sau de sezon, precum pepenii sau piersicile, care au un preț mai accesibil. De asemenea, interesul pentru fructele din flora spontană – culese direct din pădure sau din zone neexplorate comercial – a crescut considerabil, mai ales în zonele rurale.
Scumpirea murelor reflectă, totodată, o problemă mai largă: accesul tot mai limitat al românilor la alimente proaspete și sănătoase în contextul unei inflații alimentare persistente. Dacă în anii trecuți cireșele au fost supranumite „fructe de lux”, se pare că în vara 2025, murele le-au luat locul.