În satul Guranda, județul Botoșani, se află un conac boieresc remarcabil, construit la începutul secolului XX, ce reprezenta o adevărată bijuterie arhitecturală a vremii. Ridicat de familia boierească Alexandrescu, acest conac impresionant este un exemplu perfect al stilului neo-românesc, îmbogățit cu influențe din eclectismul francez, potrivit bugetul.ro.
Construcția a început în 1900 și s-a finalizat în 1905, fiind realizată de un arhitect italian și meșteșugari locali care au făcut cărămida în zona Iazul Iepărie. Pe lângă clădirea principală, care includea 31 de camere, au fost adăugate diverse anexe utile activităților agricole și economice, precum grajduri pentru vite și cai, un pavilion administrativ și o droșcărie pentru prelucrarea vinului.
Te-ar mai putea interesa și: Conacul din Sinaia confiscat de la prințul Paul, vândut la licitație pentru o sumă mult mai mică decât prețul de pornire
foto: conacul
Terenul din jurul conacului, ce se întinde pe 16 hectare, includea livezi, un parc frumos amenajat și zone de recreere. Conacul beneficia de toate facilitățile moderne ale vremii, precum apă curentă, curent electric și instalații sanitare.
Datorită afacerilor prospere în domeniul viticulturii și creșterii animalelor, Mihai Alexandrescu, proprietarul de la acea vreme, a transformat Guranda într-o moșie extrem de profitabilă. Totuși, în urma implementării Legii Agrarilor din 1923, moșia a început să decadă, iar conacul a fost preluat de stat în 1948, fiind folosit ulterior ca spital TBC până în 2011.
„A contractat, în anul 1900, cu un arhitect italian construcţia conacului, finalizată în anul 1905, aducând meşteri cărămidari care au făcut cărămida la Iazul Iepărie, unde exista pământ bun pentru fabricarea acesteia.
În acelaşi an, a clădit trei grajduri cu pod şi magazie, având o capacitate de peste 100 de capete fiecare, dintre care unul pentru boi, în lungime de 64 m, altul cu boxe pentru cai şi altul pentru vaci de lapte şi tineret de prăsilă. Simultan, a mai construit un pavilion cu birouri pentru administraţie şi o droşcărie cu teascuri, zdrobitori, căzi şi butoaie pentru prelucrarea strugurilor şi păstrarea vinului”, preciza Elena Chiponcă, în lucrarea „Conacul Mihai Alexandrescu din Guranda”, din revista Luceafărul.
După anul 2008, când urmașii familiei Alexandrescu au reușit să recupereze proprietatea, conacul a fost pus în vânzare în 2019, la un preț de 300.000 de euro, considerabil mai mic decât cel al unui apartament cu două camere în Cluj-Napoca.
În ciuda stării sale de conservare și a caracterului său istoric, imobilul dispune în prezent de 23 de camere, 5 băi, pivnițe și alte dependințe pe o suprafață de peste 1300 de metri pătrați. Mai mult, terenul include un lac spectaculos, ce se întinde pe două hectare. Această proprietate vastă și plină de istorie este o oportunitate rară de a deține o bijuterie arhitectonică, cu toate caracteristicile unui conac boieresc din perioada interbelică.
Te-ar mai putea interesa și: Michael Jordan încearcă să-și vândă conacul de 12 ani, dar fără succes. Imaginile cu imobilul de lux lăsat în paragină au devenit virale