Indicele global al prețurilor produselor alimentare a înregistrat în noiembrie o creștere majoră, ajungând la cel mai ridicat nivel din aprilie 2023, conform Organizației Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO). Această majorare a fost alimentată în principal de creșterea prețurilor la uleiurile vegetale, potrivit unui raport citat de Reuters.
Te-ar mai putea interesa și: Când vor fi virați banii pe cardurile de alimente în decembrie. În unele orașe cardurile vor fi alimentate mai devreme
foto: alimente
FAO publică lunar Food Price Index, care analizează variațiile prețurilor pentru un coș de alimente care include cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne și zahăr. În noiembrie, indicele a urcat la o medie de 127,5 puncte, depășind valoarea revizuită de 126,9 puncte din octombrie. Comparativ cu noiembrie 2023, acest nivel este cu 5,7% mai ridicat.
Prețurile uleiurilor vegetale au crescut cu 7,5% față de luna precedentă și cu 32% în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. Principala cauză a fost reducerea așteptărilor privind producția de ulei de palmier din sud-estul Asiei, din cauza ploilor excesive. În plus, cererea globală sporită a determinat creșterea prețurilor la uleiul de soia, iar prețurile uleiului de floarea-soarelui și rapiță au urcat, de asemenea.
Estimări privind producția de cereale
Într-un raport separat, FAO a ajustat în scădere prognoza pentru producția mondială de cereale în 2024, estimând acum 2,841 miliarde de tone, față de proiecția anterioară de 2,848 miliarde de tone. Deși această cifră reprezintă o scădere de 0,6% față de 2023, producția rămâne la al doilea cel mai ridicat nivel din istorie.
Te-ar mai putea interesa și: Ce alimente conțin nicotină și cât de periculoase sunt pentru organism. Substanța se găsește în 6 produse