- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cui spunem La mulți ani de Crăciun. Ce nume se sărbătoresc pe 25 decembrie

25 Dec, 09:09 • Bumbeneci Diana
În ziua Nașterii lui Iisus Hristos se sărbătoresc mai multe nume. Iată cui spunem La mulți ani pe 25 decembrie.
Cui spunem La mulți ani de Crăciun. Ce nume se sărbătoresc pe 25 decembrie

Peste o jumătate de milion de români care poartă numele Cristian, Cristina, Cristiana și alte derivate ale acestora obișnuiesc să își sărbătorească onomastica de Crăciun.
Conform Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, în 2020, 323.284 de bărbaţi poartă numele de Cristian, 286.616 de femei poartă numele de Cristina şi 26.678 numele de Cristiana, scrie Agerpres.

Cui spunem La mulți ani de Crăciun

Ce nume se sărbătoresc de Crăciun
Conform crestinortodox.ro, numele Cristian-Cristian și Cristi(a)na stau în legătură cu numele lui Hristos (Cristos, Christos) și cu denumirea de creștin. Este atribuit cu precădere celor născuți de Crăciun sau în apropierea Crăciunului.

Crăciun
Crăciun

Cu toate acestea însă, formele moderne par să aibă la bază mai ales numele latine Christianus și Christiana (formele grecești sunt Christianos și Christina). Din aceeași familie onomastică fac parte la noi vechile Cârstian, Carstiana, Carstea, Cristel, Cristea, Cristache, Hristea (la aromâni: Hristu), Hristache, Hristina, Hristiana.

Ai mai putea citi și: Programul de Crăciun al tuturor mall-urilor din București. Ce cumpărături mai pot face românii pe final de 2022

Numele de „Christos’ vine de la verbul grecesc „chriein’ – „a unge’, care este echivalentul ebraicului „mashi ha’ – „uns’, de la care a aparut Iisus – Mesia.
La mulți ani de Crăciun! Ce nume se sărbătoresc pe 25 decembrieSf Mucenita Hristina

În limba noastră, „Christus’ va fi baza de derivare a lui „Christianus’, iar numele Cristian și Cristiana apar atestate în documente latine din secolele XI și XII și se refereau cu precădere.

Cu toate acestea, o parte dintre români susțin că cele care poartă numele de Cristina/Cristian își sărbătoresc onomastica de Sf Muceniță Hristina, prăznuită pe 24 iulie în calendarul ortodox.

Chiar dacă etimologia numelor Cristina/Cristian provine de la Hristos, onomastica trebuie sărbătorită în ziua de Sfânt, deorece pe 25 decembrie, când pică Crăciunul, toată suflarea trebuie sărbătoarească Nașterea Domnului Iisus Hristos, fiind a doua mare sărbătoare religioasă din calendarul creștin ortodox, după Paște.

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult