- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cum este petrecut Paștele la închisoare! Deținuții vor fi răsfățați de sărbători

08 Apr, 16:26 • Constantin Cristina
Penitenciarele vor simți atmosfera sărbătorilor Pascale, astfel toți deținuții vor mânca pe săturate preparate tradiționale de Paște.
Cum este petrecut Paștele la închisoare! Deținuții vor fi răsfățați de sărbători

Cele peste 23.000 de deținuți care se află în închisori din România vor avea parte de un meniu tradițional de Paște, dar se vor bucura extra de câteva programe speciale care să-i aducă în atmosfera sărbătorilor, au declarat reprezentanții Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), potrivit gandul.ro.

Vezi și: Este oficial! Târgul de Paște al Capitalei s-a deschis! Unde poate fi vizitat

În cele 40 de penitenciare și centre de detenție din România, deținuții nu vor avea parte de o masă copioasă doar în prima zi de Paște, ci și în a doua zi, iar de pe masă nu vor lipsi nici ouăle roșii și nici cozonacul.

La fel, oamenii privați de libertate s-au putut bucura și de atmosfera de Crăciun, unde au avut parte de un meniu tradițional, adecvat regimului și religiei fiecăruia.

„Demersurile de reintegrare socială care se desfășoară la nivelul unităților subordonate, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, aduc un plus-valoare procesului de reintegrare socială a persoanelor custodiate, contribuind, totodată, la valorificarea, promovarea și transmiterea tradițiilor și obiceiurilor populare românești, în rândul acestora.

Prin derularea unor astfel de demersuri, se urmărește dezvoltarea capacităţii acestora de cunoaştere şi înţelegere a sărbătorilor şi tradiţiilor româneşti, comunicarea cu mediul familial şi de suport (liant al perceperii şi trăirii sărbătorilor în spaţiul carceral), respectiv încurajarea şi dezvoltarea unei atitudini proactive faţă de activitatea de voluntariat”, a transmis, șeful serviciului Cabinet ANP, subcomisar de poliție penitenciară Ionela Chițan.

deținuți - penitenciare
deținuți – penitenciare

Activitățile pe care le vor efectua deținuții sunt de confecționarea unor obiecte cu specific pascal (felicitări, picturi, sculpturi, ouă încondeiate), concursuri cu tematică specifică, organizarea unor spectacole artistice, piese de teatru, dar și activități caritabile și de voluntariat. Tot în preajma acestor zile speciale, aceștia se pot uita la televizor, la emisiuni radio și documentare despre sărbătorile religioase.

De asemenea, în noaptea de Înviere și în prima și a doua zi de Paște, oamenii pedepsiți pot merge la slujbele religioase și la concertul de pricesne.

Masa deținuților de Paște la închisoare

Prima zi de Paște:Mic dejun:

  • ceai, brânză, mezeluri (în funcție de regim, de religie).

Prânz festiv:

  • ou roșu, pâine, ceapă verde, ridiche, drob;
  • ciorbă de miel, de porc, de vită sau de pui (în funcție de regim, de religie);
  • piure de cartofi cu friptură de porc, de vită, de miel sau de pui, cu sos;
  • cozonac, 500 ml băutură răcoritoare fără zahăr sau apă minerală.

Cină:

  • pilaf de orez cu carne de porc, de vită, de pui (în funcție de regim, de religie).

A doua zi de Paște:Mic dejun:

  • ceai, brânză, marmeladă, mezeluri (în funcție de regim, de religie).

Prânz festiv:

  • ou roșu, pâine, ceapă vede, ridiche, drob;
  • ciorbă țărănească din carne de porc, de vită, de pui (în funcție de regim, de religie);
  • iahnie de fasole cu cârnați;
  • cozonac, 500 ml băutură răcoritoare fără zahăr sau apă minerală.

Cină:

  • paste cu brânză.

Alte articole: Zile libere de Paşte în 2023. Ce vacanță vor avea angajații