- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Cum poți face ca panourile solare să reziste 50 de ani, în loc de 25! Tu știai această metodă?

16 Dec, 17:39 • Fundeanu Madalina
Panourile solare funcționează, în cele mai multe cazuri, aproximativ 25 de ani. Există, însă, modalități prin care durata de viață a acestor echipamente poate fi dublată, astfel încât să ajungă chiar și la 50 de ani.
Cum poți face ca panourile solare să reziste 50 de ani, în loc de 25! Tu știai această metodă?

Panourile solare sunt scumpe, dar, din fericire, majoritatea funcționează aproximativ 25 de ani, iar unele vin chiar și cu garanție pentru toată această perioadă. Există, însă, modalități prin care durata de viață a acestor echipamente poate fi dublată, astfel încât să ajungă chiar și la 50 de ani în unele situații, potrivit celor de la Gândul.ro.

De obicei, primele care cedează la panourile solare sunt echipamentele electrice și electronice. De multe ori este vorba despre invertor (dispozitivul care transformă curentul direct în curent alternativ) și – la cele care sunt conectate la baterii – despre controller sau regulator (care ajustează curentul și voltajul care sunt trimise către baterii, protejând instalația). Partea bună este că ambele componente pot fi înlocuite relativ ușor, păstrând panourile. La fel este cazul și cu firele electrice, după ce protecția lor se deteriorează.

Elementele din interiorul unui panou solar se degradează destul de încet. Rata de degradare este de aproximativ 0,5% pe an. În mod normal, un panou ar trebui să își păstreze 90% din producția de electricitate anunțată de producător după 20 de ani.

Cum să prelungești viața unor panouri solare

În primul rând trebuie să alegi din start, pentru montaj, un instalator sau o firmă cu experiență și reputație bună. Pot fi găsite soluții căutând pe Google și verificând rating-ul instalatorilor. Veți găsi destui furnizori de astfel de servicii cu punctaj de 5/5 sau apropiat. Specialiștii vor instala panourile la unghiul corect și în cea mai bună poziție, fără a-ți deteriora, totodată, acoperișul.

Te-ar putea interesa și: Finanțare de 435 de milioane de euro pentru fermieri! AFIR a publicat „Ghidul solicitantului”

Panouri solare
Panouri solare

Întreținerea panourilor solare este foarte importantă. Acestea trebuie curățate frecvent. Fotovoltaicele aflate lângă un drum neasfaltat de câmpie se vor umple de praf mai repede decât cele montate pe o vilă din pădure.

Majoritatea specialiștilor din industrie recomandă verificarea săptămânală a panourilor solare pentru a vedea dacă pe ele nu s-au depus cumva elemente precum praful, frunzele sau găinațul. Totodată, este recomandată curățarea profundă a panourilor cel puțin o dată pe an și ideal de două ori pe an.

Atenție la aparatele de spălare cu presiune!

Curățarea trebuie făcută cu perii și materiale care nu deteriorează suprafața acestor echipamente, iar folosirea de detergent și alte substanțe chimice trebuie evitată pe cât posibil. Există în comerț chiar și kit-uri de curățare, la prețuri accesibile. Dacă anumite pete nu ies cu apă simplă, atunci pot fi folosite substanțe precum detergent sau săpun, în cantități mici.

Trebuie evitată folosirea unui aparat de spălare cu presiune, mai ales la panourile mai vechi, deoarece poate produce fisuri în suprafața acestora sau le poate agrava pe cele deja existente, transmite Go4it.ro.

Nu în ultimul rând, trebuie monitorizată permanent eficiența panourilor pentru a observa din timp și remedia problemele care apar. Unele invertoare și regulatoare dispun de aplicații pentru smartphone, care oferă informații detaliate.

Vezi și: Ce se va întâmpla cu economia României în 2024? Experții susțin că urmează un an mai bun: „Dacă nimic grav nu se întâmplă, economia ar putea creşte mai bine în 2024 decât în acest an”