Tăierea cepei provoacă adesea lăcrimarea din cauza unui compus chimic eliberat în momentul ruperii celulelor: syn-Propanethial-S-oxide, un gaz volatil care ajunge rapid la ochi și irită mucoasa. Cu toate acestea, cercetătorii de la Universitatea Cornell (SUA) au descoperit o metodă simplă și eficientă pentru a evita complet această problemă: folosirea unor cuțite foarte ascuțite și tăierea mai lentă și mai delicată.
Te-ar mai putea interesa și: Spania nu mai este deloc ieftină! Un cuplu de români arată cât costă un kilogram de ceapă, cartofi sau ulei în 2025
:format(webp):quality(100)/https://www.dailybusiness.ro/wp-content/uploads/2023/01/ceapa-2-1024x684.jpg)
Experimentele realizate de echipa condusă de Zixuan Wu și colaboratorii săi au implicat o mini-ghilotină, camere de înaltă rezoluție și senzori pentru a analiza cu precizie picăturile și vaporii eliberați de ceapă în timpul tăierii. Cercetătorii au descoperit că viteza cu care vaporii ies din ceapă este mult mai mare decât viteza cuțitului care taie, ceea ce explică de ce ochii se irită instantaneu dacă tăiem ceapa rapid și cu un cuțit tocit.
Fiecare strat de ceapă este acoperit de o piele superioară și una inferioară, iar ruperea lor provoacă două fenomene: o explozie instantanee de vapori și o scurgere lentă de lichide între straturi. Cuțitele tocite, care necesită mai multă forță pentru a tăia, generează mai multe picături și un nor de vapori mai dens, ce poate atinge viteze de până la 144 km/h, fiind propulsat direct spre ochi.
Contrar unor mituri populare, răcirea cepei înainte de tăiere nu reduce lăcrimarea; în anumite situații, ceapa rece poate chiar să agraveze problema. Cercetătorii au confirmat aceste observații prin modele teoretice, care reproduc cu acuratețe forțele de fractură ale celulelor de ceapă.
Descoperirea are implicații nu doar pentru confortul gătitului, ci și pentru siguranța alimentară. Dacă suprafața exterioară a cepei este contaminată cu bacterii, modul de tăiere poate determina aerosolizarea agenților patogeni, crescând riscul de răspândire în aer și pe suprafețele din bucătărie.
Te-ar mai putea interesa și: Secretul cunoscutului chef Gordon Ramsay. Cum se taie ceapa fără să lăcrimezi