- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Biserica se adaptează vremurilor şi vine cu o idee inovativă: cutia milei cu POS contactless. Enoriaşii pot lăsa 5, 10 sau 50 de lei cu cardul

07 Apr, 21:36 • Russo George
Vremea banilor cash se apropie cu paşi repezi de sfârşit, din ce în ce mai mullt fiind folosite cardurile bancare sau, mai nou, chiat telefonul sau ceasuri, brăţări şi chiar inele smart pentru a face diverse plăţi şi chiar trannsferuri de fonduri. Chiar dacă Biserica nu vede cu ochi buni acest progres tehnologic extrem de accelerat, totuşi nevoia îi face pe clerici să se adapteze, astfel că mai multe lăcaşe de cult au introdus cutia milei dotată cu POS.
Biserica se adaptează vremurilor şi vine cu o idee inovativă: cutia milei cu POS contactless. Enoriaşii pot lăsa 5, 10 sau 50 de lei cu cardul

Preoţii de la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Cluj s-au adaptat rapid și au vrut să se asigure că fiecare credincios are la dispoziție toate modalitățile prin care să doneze, așa că acum scuza „Nu am bani cash” nu mai poate să fie valabilă.

Nu este singurul lăcaş de cult unde clericii au adoptat această măsură. Preoţii de la Biserica Romano-Catolică „Sfântul Mihail” din Cluj s-au adaptat şi ei rapid și au vrut să se asigure că fiecare credincios are la dispoziție toate modalitățile prin care să doneze, așa că acum scuza „Nu am bani cash” nu mai poate să fie valabilă.

POS-urile din Catedrala Sfântul Iosif au fost montate acum, deși Arhiepiscopia Romano-Catolică dorea montarea acestor dispozitive de mai mulți ani.

„Această inițiativă a instalării pos-urilor s-a născut ca o necesitate, atunci când multe persoane care azi nu mai poartă cu ele sume importante de bani și își fac plățile folosindu-se de card sau telefon, atunci, pur și simplu, au voit să facă plăți și la biserică și au regretat faptul că nu avem noi instalat un pos.”, a declarat Pr. Dr. Șerban Tarciziu-Hristofor, purtător de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice de București.

Aşa arată Cutia Milei în varinată POS

În cutia electronică pentru donații, credincioșii pot dărui 5, 10 sau 50 de lei din portofelul lor electronic, în contul Catedralei, fără a fi nevoiți să introducă și cod pin.

„Orice pos este conectat cu un cont bancar al instituției, al Arhiepiscopiei și, cu siguranță, orice pos înregistrează și suma, de cine a fost depusă, când a fost depusă și contabilitatea este mult mai ușoară. Este un cont de instituție și, sigur, trece pe la serviciul de contabilitate cu toate regulile de funcționare.”, a mai declarat purtătorul de cuvânt.

Enoriașii sunt încântați de ideea plăţii cu POS

”Mi se pare o idee foarte bună, pentru că nu întotdeauna avem la noi bani cash. Acest lucru se practică și în afară, ceea ce facilitează donația tuturor. Dacă au sau nu cash, nu mai contează”, a declarat un enoriaş, potrivit Euronews.

”Pe lângă faptul că este un mijloc mai facil pentru a putea dona, implică o transparență ridicată a banilor a trasabilității banilor care se donează, pentru că, fiind într-un cont, se poate verifica foarte ușor că ajung unde trebuie să ajungă. Este un lucru foarte bun că tehnologia ajunge și în biserică și sperăm că se va ajunge și puțin mai departe de pos-uri”, spune un alt credincios.

”Consider că e un lucru benefic, adică biserica se adaptează timpurilor noastre și posibilitatea de a dona cu cardul este, cum v-am zis, benefică pentru noi, tinerii, în general, mai ales că nu avem sume cash la noi, în general”, este de părere alt intervievat.

Cutia milei în variantă electronică are un avantaj suplimentar: împiedică potențialii hoți să fure banii.

Citeşte şi: Un nou record în România! Numărul căminelor studențești private atinge o cifră impresionantă