- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Cutremurele din Turcia ajung până în România. Cataclismul s-a resimțit în mai multe țări. Ce spune Institutul pentru Fizica Pământului

07 Feb, 16:50 • Polojan Tudor
Undele cutremurului care s-a produs ieri în Turcia au declanșat seismele din România. Intensitatea acestora a avut un impact devastator.
Cutremurele din Turcia ajung până în România. Cataclismul s-a resimțit în mai multe țări. Ce spune Institutul pentru Fizica Pământului

În urma unei analize făcute de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului s-a concluzionat că există o legătură între cutremurele devastatoare din Turcia și cele din România. Undele puternice au declanșat plăcile tectonice din jur, ducând în așa fel la seisme în masă, scrie stiripesurse.ro.

Turcia, Siria, Liban, Cipru au resimțit, în ziua de 6 februarie 2023, furia naturii. Seisme cu magnitutine de până la 7.8 respectiv 7.5 dar și 145 de replici, dintre care 3 cu o magnitudine de peste 6 grade pe scara Richter au dus la formarea unei imagini apocaliptice.

Cutremurul de 7.8 s-a produs ca urmare a unei falieri de tipul unei alunecări pe direcție la o adâncime superficială. Ruperea a fost, probabil, pe o falie verticală orientată spre nord-est – sud-vest, cu deplasare spre stânga ori pe o falie orientată spre sud-est – nord-vest, cu deplasare spre dreapta.

Falia Est Anatoliană presupune deplasarea spre vest a Turciei ȋn Marea Egee, în timp ce zona faliei transformante a Mării Moarte presupune deplasarea spre nord a plăcii Arabice în raport cu plăcile Africană și Eurasiatică. Cea mai apropiată de România este falia Nord-Anatoliană , care se deplasează spre sud-est și care poate influența mișcarea plăcilor tectonice din Vrancea.

Chiar dacă Turcia și România se află pe două plăci tectonice diferite, magnitudinea cutremurelor și a replicilor a fost capabilă să inducă activitate seismică și la noi. Cea de-a doua falie care se orientează spre sud are mult mai puține șanse de a influența activitatea noastră seismică.

Mai citește și: Scenariul groazei în București! Ce pot face autoritățile în cazul unui cutremur de 8 grade pe scara Richter – DOCUMENT

Cutremur devastator în Turcia/ sursa foto: fanatik.ro
Cutremur devastator în Turcia/ sursa foto: fanatik.ro

Al doilea cutremur cu magnitudine de peste 7 la doar câteva ore distanță

Un al doilea cutremur a avut loc la doar câteva ore distanță de cel de 7.8. Cel din urmă a avut o magnitudine de 7.5 pe scara Richter și a creat pagube de zeci de ori mai mari, din pricina faptului că locuințele erau deja afectate de cel dintâi.

„Mecanismul cutremurului cu magnitudine 7.5 este de tip alunecare pe direcție. Ruperea s-a produs fie pe o falie aproape verticală, orientată est – vest, cu deplasare senestră, fie pe o falie orientată nord – sud, cu deplasare dextră. Localizarea preliminară a cutremurului de magnitudine 7.5 îl plasează în vecinătatea unei triple joncțiuni între plăcile tectonice Anatolia, Arabia și Africa”, scrie pe Facebook Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Te-ar mai interesa și: Discursul lui Nicolae Ceaușescu după cutremurul devastator din 1977. Dictatorul a atacat subtil SUA

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult