Serviciul Român de Informații (SRI) a prezentat condițiile de transport pentru lichide, aerosoli și geluri (LAG) în bagajul de mână la aeroporturile din România, subliniind că regulile diferă în funcție de echipamentele de securitate instalate la fiecare aeroport.
În categoria LAG sunt incluse lichide (apă, sucuri, băuturi alcoolice, siropuri), aerosoli (deodorant spray, fixativ, spumă pentru păr), geluri (gel de duș, gel de păr, cremă, fond de ten, mascara) și alte substanțe cu consistență similară (supă, iaurt, smântână, humus, maioneză, gem, compot, shake-uri proteice etc.), scrie hotnews.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Cât a plătit jurnalistul Vlad Petreanu pe o apă la jumătate de litru cumpărată din aeroport: „Eram îngrijorat c-o să dau 15 lei p-o apă. M-am îngrijorat degeaba”
La Aeroportul Internațional Henri Coandă (Otopeni) și Aeroportul București Băneasa „Aurel Vlaicu”, regula clasică de 100 ml pe recipient în bagajul de mână rămâne valabilă. Pasagerii trebuie să plaseze recipientele într-o singură pungă transparentă resigilabilă, cu volum maxim de 1 litru, și fiecare pasager are dreptul la o singură pungă.
Excepții sunt permise doar pentru lichide folosite în scop medical sau dietetic special, pentru alimentația bebelușilor sau achiziționate în pungi sigilate STEB de la magazinele din zona de securitate sau de la bordul avionului. În caz contrar, lichidele trebuie transportate în bagajul de cală.
În schimb, doar două aeroporturi din România au adoptat regulile noi ale Uniunii Europene privind transportul lichidelor în cantități mai mari: Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca și Aeroportul Internațional Sibiu permit acum transportul în bagajul de mână a recipientelor LAG de până la 2 litri.