- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

El este cel mai tânăr și apreciat fermier din Iași. George Tănasă și-a construit o afacere solidă în agricultură: „A început să îmi placă ce făceau părinții mei”

26 Jun, 20:07 • stefan.vlad
El este cel mai tânăr și apreciat fermier din Iași. La numai 21 de ani, George Ionel Tănasă a reușit să-și construiască o afacere solidă în agricultură și să atragă atenția a zeci de mii de urmăritori pe TikTok. Tânărul este student la Universitatea de Științele Vieții din Iași și exploatează 500 de hectare de teren agricol împreună cu părinții săi, în comunele Răducăneni și Gorban.
El este cel mai tânăr și apreciat fermier din Iași. George Tănasă și-a construit o afacere solidă în agricultură: A început să îmi placă ce făceau părinții mei

El este cel mai tânăr și apreciat fermier din Iași. George a decis să își creeze propria lui afacere, după ce i-a avut exemplu pe părinții lui. Astfel, a ajuns să dețină 100 de hectare de teren agricol și recunoaște că nu este chiar ușor să faci agricultură.

Citește și: Fermierii au ajuns la disperare! Câte tone de tomate trebuie să vândă ca să primească subvenția de la stat

Eu am 100 de hectare de teren agricol, părinții mei au 400 de hectare. Ei au început să se ocupe de agricultură după ce s-au întors din Italia, în anul 2009. Tata muncea în construcții, mama făcea curățenie. Părinții au plecat, eu am rămas cu bunicii mei.

De la un an și jumătate, până la 6 ani am stat cu ei. Părinții mei au muncit din greu în Italia. După aceea, cu banii strânși s-au întors acasă, au cumpărat câteva hectare cu teren agricol, au mai arendat teren, au luat credite, au văzut că încep să se descurce cu agricultura și au mărit suprafața exploatată. Au investit banii munciți în Italia!

A început să îmi placă ce făceau părinții mei, am învățat ușor-ușor ce e cu agricultura și am ajuns și eu la 100 de hectare. Este greu să faci agricultură, e multă muncă, stres, datorii la bănci, dar am reușit de fiecare dată să găsim soluții.”, a povestit tânărul pentru Bzi.ro.

El este cel mai tânăr și apreciat fermier din Iași

În 2020, la vârsta de 18 ani, Georgel Ionel Tănasă a depus un proiect pentru a accesa fonduri europene prin submăsura 6.1 – Instalarea tinerilor fermieri, de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Proiectul a fost aprobat și am primit o parte din bani la scurt timp după selectarea proiectului. În această perioadă trebuie să primim și restul banilor. Proiectul este 50.000 de euro. Aveam nevoie de banii europeni ca să îmi cumpăr un tractor mai bun și am găsit ceea ce aveam nevoie.

Vrem să facem un sistem de irigații performant pentru că avem noroc cu sursa de apă de la Jijia și Prutul. Doar ne mai trebuie banii necesari să ne apucăm de această investiție, de asta vrem să luăm banii europeni, pentru că sunt de ajutor”, a mai povestit tânărul fermier din Iași.

Produsele fermei sunt comercializate către companii mari precum Vel Pitar, Pambac și Bunge.

Pe lângă activitatea de fermier, George este cunoscut și pe TikTok, unde postează frecvent videoclipuri din viața de pe fermă și răspunde la întrebările fanilor săi. „Postez des filmulețe și primesc chiar și mesaje, întrebări despre fermă. Tehnologia ne ajută acum”, afirmă tânărul.