- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Eurostat: țările cu cele mai multe persoane vârstnice, dar sănătoase. România se află în coada listei

16 Apr, 21:42 • Constantin Cristina
Opt țări europene au declarat că au peste 50% persoanele de peste 65 de ani care au o stare de sănătate foarte bună. România se află pe locul 22.
Eurostat: țările cu cele mai multe persoane vârstnice, dar sănătoase. România se află în coada listei

Opt țări europene găzduiesc foarte multe persoane vârstnice cu vârste de 65 de ani sau mai mult care au o stare de sănătate bună sau foarte bună, a informat Eurostat.

Citește și: Noi vouchere de 4.000 de lei. Trei categorii de români vor beneficia de ele. Anunțul făcut de Marcel Boloș

Țările cu cele mai multe persoane vârstnice, dar sănătoase

Un procent de 43% dintre persoanele în vârstă de peste 65 de ani au declarat că aveau o stare de sănătate bună sau foarte bun, la nivel UE, în anul 2021. Acest procent a fost cu două puncte procentuale (pp) mai mare decât media națională pentru toate persoanele vârstnice de această vârstă, adică un procent de 41%.

Cele opt state care au declarat că găzduiesc persoane în vârstă de 65 de ani sau peste și sănătoase sunt: pe primul loc se află Irlanda cu cel mai mare procent, 66%, urmată de Suedia cu 64% și Belgia cu 60%.

persoane vârstnice
persoane vârstnice

La coada listei se află țările care au înregistrat un procent foarte mic, mai exact Lituania 11%, Letonia 15% și Portugalia 21%.

De asemenea, există o diferență foarte mare în proporția persoanelor vârstnice care trăiesc în orașe și care spun că au o stare de sănătate bună sau foarte bună comparativ cu media națională care în Slovenia s-au înregistrat +7 pp față de această medie, apoi de Bulgaria și Croația cu +5 pp.

La polul opus se află în Luxemburg cu -2 pp, Țările de Jos și Franța cu -1 pp. În aceste trei țări menționate, rata persoanelor vârstnice de 65 de ai sau peste care prezintă o stare de sănătate bună sau foarte bună a fost mai mică în orașe decât la nivel național, potrivit datelor oficiale Eurostat.

Alte articole: Rezultate finale Recensământ. Populația rezidentă a României, 19,05 milioane persoane