- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Există un obicei mai nociv pentru plămâni ca fumatul de tutun: fumatul de canabis! Ce au descoperit cercetători de la universitatea şi spitalul din Ottawa

20 Nov, 14:30 • Gabriela Andreescu
Cercetători de la universitatea şi spitalul din Ottawa au examinat radiografiile pulmonare a 56 de fumători de canabis, a 57 de nefumători şi a 33 de persoane care au fumat doar tutun între 2005 şi 2020.
Există un obicei mai nociv pentru plămâni ca fumatul de tutun: fumatul de canabis! Ce au descoperit cercetători de la universitatea şi spitalul din Ottawa

Fumatul de canabis ar putea fi mai dăunător pentru plămâni decât tutunul, potrivit unui studiu canadian realizat pe un eşantion redus şi publicat marţi în revista Radiology, informează AFP, citat de Agerpres.

Rezultatele studiului derulat de cercetătorii din Ottawa au indicat rate mai mari de inflamare a căilor respiratorii şi de emfizem (o boală pulmonară) la fumătorii de canabis prin comparaţie cu fumătorii de tutun şi cu nefumătorii.

„Consumul de marijuana este în creştere şi există această idee că este sigură, sau mai sigură decât ţigările”, a declarat pentru AFP Giselle Revah, radioloagă la spitalul din Ottawa, unde a fost realizată cercetarea.

„Acest studiu atrage însă atenţia cu privire la posibilitatea ca acest lucru să nu fie corect”, a adăugat ea.

Canabisul ar putea fi mai nociv pentru plămâni decât tutunul, arată un studiu
Canabisul ar putea fi mai nociv pentru plămâni decât tutunul, arată un studiu

Potrivit acestei specialiste, ratele mai mari de inflamaţii şi de boli la fumătorii de canabis prin comparaţie cu fumătorii de tutun ar putea fi legate de manierele diferite în care sunt consumate de obicei drogurile.

„Marijuana se fumează fără filtru, în timp ce tutunul, de obicei, da”, a explicat ea.

„Atunci când fumaţi marijuana nefiltrată, mai multe particule ajung în căile respiratorii, se depun acolo şi le irită”, a explicat Revah.

În plus, precizează cercetătoarea, „oamenii trag în general fumuri mai mari de marijuana şi păstrează fumul în plămâni mai mult timp, ceea ce poate duce la un mai mare traumatism la nivelul acestor spaţii aeriene”.

Cu toate acestea, autorii studiului subliniază că unii dintre fumătorii de canabis fumau şi tutun. Unele dintre radiografiile pulmonare au fost, de asemenea, neconcludente, ceea ce înseamnă că sunt necesare studii suplimentare

Citește și: Lukaşenko ironizează McDonald’s, după ce lanţul de fast food a anunțat că pleacă din Belarus: „Şi noi ştim să tăiem pâinea în două şi să punem înăuntru o bucată de carne, cartofi prăjiţi şi salată”

Tags:
Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult