O furtună extrem de violentă a afectat luni, 9 iunie 2025, Capitala și județul Ilfov, aflate sub avertizare cod portocaliu de vreme severă. În doar câteva ore, echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) București-Ilfov au fost solicitate în aproape 600 de intervenții, gestionând situații de urgență complexe și multiple provocate de condițiile meteo extreme.
Te-ar mai putea interesa și: Imagini dramatice. Furtună puternică în Grecia! Indundațiile au lovit mai multe insule populare. VIDEO
În București, pompierii au intervenit în 498 de cazuri, dintre care 126 au fost pentru îndepărtarea copacilor căzuți, iar în 10 situații au fost semnalate elemente de construcție desprinse – toate acestea ducând la avarierea a 63 de autoturisme. Totodată, au fost înregistrate 362 de acumulări de apă care au afectat grav infrastructura urbană: 45 de străzi au fost inundate, 48 de gospodării, 162 de subsoluri și demisoluri, 16 garaje și 89 de locuințe au suferit pagube.
În județul Ilfov, au fost semnalate 100 de cazuri de intervenție, inclusiv 30 de copaci căzuți și 8 elemente de construcție desprinse, care au provocat pagube asupra a 5 autoturisme. În plus, au fost raportate 62 de acumulări de apă care au afectat o stradă, 10 gospodării, 3 subsoluri, 46 de locuințe și două construcții suplimentare.
Furtuna a fost atât de severă încât autoritățile au emis un mesaj RO-Alert pentru avertizarea populației. Ploile torențiale au dus la haos în trafic, cu numeroase străzi blocate, arbori căzuți peste mașini și clădiri afectate. Un mall din Sectorul 6 a fost grav afectat de inundații, fiind necesară evacuarea clienților, inclusiv din cinematograf.
Impactul furtunii s-a resimțit și la nivelul transportului aerian. Mai multe zboruri programate să aterizeze pe Aeroportul Internațional Henri Coandă (Otopeni) au fost redirecționate, din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile.
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a catalogat acest fenomen ca fiind unul „istoric”, cu volume de apă excepționale, specificând că ne confruntăm tot mai des cu manifestări extreme ale vremii. El a avertizat că, în contextul schimbărilor climatice globale, astfel de episoade nu vor mai fi excepții, ci vor deveni tot mai frecvente și mai severe. „Nu mai e vorba dacă se va întâmpla din nou, ci când și cât de rău va fi data viitoare”, a spus ministrul.