- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Joburi disponibile în HoReCa și turism. Ce salariu poate câștiga un ospătar: „De regulă, solicitările vin din partea studenţilor şi liceenilor”

25 Apr, 13:21 • stefan.vlad
Joburi disponibile în HoReCa și turism. Angajatorii din sectoarele cu activitate specifică verii au început să îşi mărească echipele, deşi mai sunt aproape două luni până la începerea oficială a sezonului estival. Cu toate astea, numărul de oferte a crescut cu 25% în aprilie faţă de începutul anului, potrivit datelor oferite de o platformă de recrutare.
Joburi disponibile în HoReCa și turism. Ce salariu poate câștiga un ospătar: De regulă, solicitările vin din partea studenţilor şi liceenilor

Joburi disponibile în HoReCa și turism. În creştere este şi numărul de locuri de muncă din vânzări şi construcţii, fiind cu 15%, respectiv 17% mai multe decât în ianuarie. „HoReCa şi turismul sunt încă în proces de redresare după efectele crizei sanitare, care au accentuat deficitul de personal şi au creat o problemă constantă pentru antreprenorii din aceste domenii. Tocmai de aceea, căutările pentru lucrători sezonieri care să poată gestiona activitatea specifică verii au început deja.

În ciuda unei creşteri considerabile a locurilor de muncă disponibile pe BestJobs, aplicările au crescut doar cu 10%, ceea ce anunţă o întârziere în găsirea de personal suficient. Cu toate acestea, putem anticipa că aplicările se vor intensifica odată cu începerea vacanţei de vară, întrucât o parte semnificativă a personalului sezonier din HoReCa şi turism vine, de regulă, din rândul studenţilor şi al liceenilor„, spune Ana Vişian, Marketing Manager BestJobs.

Joburi disponibile în HoReCa și turism

Cele mai căutate roluri din HoReCa sunt pentru barista şi ospătari, pentru care salariul este cuprins între 500 şi 800 de euro/lună. În judeţul Constanţa, se caută şi bucătari, iar salariul se situează în intervalul 1.000 – 1.500 euro/lună.

Citește și: Românii reîncep să caute joburi part-time şi de weekend. Sunt 30.000 de joburi disponibile

Şi în turism, oferta de joburi este variată, cu salarii cuprinse între 500 şi 900 de euro pentru un Ghid turistic sau un asistent de recepţie, 900 – 1.200 euro pentru un manager de restaurant, 800 – 1.400 de euro pentru un coordonator evenimente şi 1.000 – 1.500 euro pentru un manager de hotel.

În vânzări, numărul de aplicări se menţine constant de la începutul anului, iar cele mai frecvente roluri pentru care angajatorii cu activitate sezonieră recrutează în prezent pe BestJobs sunt agent vânzări în judeţul Constanţa, cu salarii între 600 şi 800 euro lunar, şi agent call-center part-time sau sezonier, cu un venit lunar net de 500-750 euro.

Şi sectorul construcţiilor este tot mai dinamic, în anticiparea unei evoluţii a numărului de proiecte, lucru care a determinat o cerere mai mare de forţă de muncă în acest domeniu, inclusiv pentru muncitori calificaţi, ingineri şi arhitecţi. Aplicările au crescut şi ele cu 25% în ultimele două luni, pe măsură ce şi oferta pentru rolurile sezoniere s-a diversificat. Candidaţii pentru un post de instalator aer condiţionat pot câştiga între 700 – 1.000 de euro lunar, iar cei pentru lucrător întreţinere clădiri 500 – 700 euro net lunar.

La nivel naţional, cele mai multe oferte de joburi sezoniere sunt disponibile în oraşele preponderent turistice, cum ar fi Bucureşti, Constanţa, Braşov şi Cluj-Napoca. Totodată, pe BestJobs sunt disponibile şi joburi în străinătate, pentru care se caută muncitori calificaţi în construcţii civile, cu oferte salariale de 3.000 euro net, şi muncitori construcţii navale, în Germania, cu salarii cuprinse între 1.550 şi 3.000 de euro.