- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Masa de Revelion cu 170 de E-uri, dar asezonată superstiţios cu alimentele care atrag norocul în 2023

31 Dec, 08:01 • Dobran Viorel
Revelionul este prilejul prin care  ne adunăm cu toții la masă alături de familie și prieteni . Știm, însă, câți aditivi alimentari, câtă sare și cât zahăr consumăm la masa de Revelion?
Masa de Revelion cu 170 de E-uri, dar asezonată superstiţios cu alimentele care atrag norocul în 2023

Masa de Revelion 2023, o provocare pentru toată lumea. La 100 g de mâncare putem ajunge chiar și la 169 de E-uri (aditivi alimentari ), 31 g de sare , de 6 ori mai mult decât recomandarea zilnică a Organizației Mondiale a Sănătății  și 81g de zahăr, de 3 ori mai mult decât recomandarea de 25 de grame de zahăr pe zi a Organizației Mondiale a Sănătății.

O masă de Revelion cu o9atitudine înseamnă cu adevărat să ne pese de noi , de părinți , de bunici și de musafiri . Alegeți produsele citind eticheta , alegeți serviciile citind condițiile, și pentru orice nu sunteți siguri , nu ezitați și consultați site-ul InfoCons !”, spune Sorin Mierlea, președinte InfoCons.

Ne place să așezăm cu drag pe platou aperitive care sunt foarte apreciate și importante fiindcă deschid marele ospăț.

Printre acestea, valsează spre încântarea ochilor noștri:

– Brânza topită (folosită la diverse umpluturi)

– Șuncă de praga

– Bacon

– Parizer de pasăre

– Parizer de porc

– Cabanos

Un sos de ketchup, muștar sau maioneză ține ritmul la perfecție cu antreul servit sau felul doi de mâncare.

Din când în când îl mai acompaniază și pâinea, dar nu în exces  Este deja o vedetă și vrea să mai iasă din lumina reflectoarelor.

Desertul este adesea împodobit cu ciocolată sau praline de ciocolată, iar untul este îndrăgostit de el! Nu se poate abține să nu îi facă o vizită și, din când în când, își face apariția și margarina, doar pentru a-l saluta.

Ce vești bune aduce 2023: Salariul de bază creşte la 3.000 lei iar punctul de pensie se majorează la 1.785 lei. Vezi ce alte modificări legislative se aplică de anul viitor

Înghețata

așteaptă liniștită în separeu să fie chemată atunci când se încinge atmosfera.

După atâta mâncare și dans, dacă simțim că ne moleșim apelăm la o băutură energizantă și ne potolim setea cu băuturi răcoritoare tip ceai , sau ne delectam cu bere cu fructe, iar pentru copii, o sampanie cu suc de fructe .

La finalul mesei , mulți dintre noi consumăm gumă de mestecat.

Și uite așa ia sfârșit acest bal mascat, de unde plecăm cu toții fericiți , luând la pachet câteva E-uri în plus , sare și zahăr.

Cu acestea fiind spus e, putem spune că la masa de Revelion consumăm până la:

– 169 de E-uri (aditivi alimentari)

– 31g de sare

– 81g de zahăr

Cele mai intalnite E-uri din alimentele mentionate sunt: E 300 , E330 , E412 , E440 , E451 și E120 .

Ne-am gândit oare și care este amprenta de carbon asociată celor mai populare preparate de Revelion? De exemplu , dintr-un kg de amestec de carne tocată ( vită și porc ) , 200 de grame de orez , 4 cepe , 200 de grame de afumătură,  pastă și suc de tomate și bineînțeles, foile de la 2 verze, obținem 50 de sarmale, echivalent a 35,52 kg de emisii de CO2e . Asta înseamnă că, pentru a produce o singură sarma , vom avea o amprentă de carbon de 0,71 kg, de 10 ori mai mare decât cea a unei sarmale vegetale, în care carnea unei sarmale este înlocuită cu 25 g de ciuperci .

Masa de Revelion, alimente norocoase
Masa de Revelion, alimente norocoase

În cazul salatei Boeuf , diferența principală dintre rețeta clasică și cea vegană constă în cele 700 de grame de rasol de vită , care urcă amprenta de carbon de la 2,16 kg CO2e ( a variantei vegane ) la 39,8 kg CO2e , adică de 18,5 ori mai mult la rețeta clasică ( carnea de vită produce cele mai multe emisii dintre toate tipurile de carne ) .

Românii știu că de pe masa de Revelion 2023 nu trebuie să lipsească peștele. Iată care este motivul pentru care acest preparat trebuie consumat în seara dintre ani, dar și ce alimente sunt interzise.

Românii știu că de pe masa de Revelion 2023 nu trebuie să lipsească peștele

Există o mulțime de superstiții și tradiții în cea ce privește noaptea de Revelion. Românii au mare grijă de preparatele pe care le pun pe masa de sărbătoare, deoarece acestea pot aduce noroc sau ghinion de-a lungul anului viitor.

Încă din bătrânii se spune că nu trebuie să lipsească peștele de pe masa dintre ani. De altfel, există o mulțime de alimente care pot fi consumate în noaptea de 31 decembrie pentru că au semnificație aparte.

Românii au un motiv întemeiat pentru care consumă pește în noaptea de Anul Nou. Se spune că cei care mănâncă acest preparat în seara dintre ani o să alunece prin necazuri ca peştele prin apă, potrivit observatornews.ro.

De altfel, peștele de pe masa de Revelion înseamnă un an nou lipsit de griji și de greutăți. Mai mult decât atât, nu este singura superstiție legată de acest aliment în seara de pe 31 decembrie.

Potrivit tradiției, există persoane care cer solzi de la vânzătorii de pește. Așadar, se zice că cei care vor avea în buzunar sau în portofel solzi de pește se vor bucura de bani tot anul ce urmează, conform sursei citate mai sus.

Ce nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare pe 31 decembrie

Pe lângă pește, gâsca nu trebuie să lipsească de pe masa de sărbătoare pe 31 decembrie. Cei care vor mânca acest aliment de Revelion vor reuși să își îndeplinească țelul și să treacă peste probleme cu ușurință.

O altă superstiție spune că în seara de anul nou trebuie să mâncăm struguri albi, mai exact 12 boambe de struguri dintr-un ciorchine pentru a avea noroc la bani tot anul, potrivit libertatea.ro.

De altfel, pe masa de Revelion trebuie să avem și tăieței. Aceștia reprezintă longevitate în cultura est-asiatică. În plus, fructele rotunde nu trebuie să lipsească din casa în seara dintre ani.

Așa cum spune tradiția, șampania trebuie băută la 12 noaptea pentru a avea parte de belșug în anul viitor. Este important ca în pahar să nu rămână niciun strop de băutură, ca dorințele pentru noul an să se îndeplinească.

Se mai spune că în seara de Revelion este bine să mâncăm rodie pentru a fi sănătoși tot anul, conform sursei citate mai sus.

Ce aliment este interzis în seara de Anul Nou

Încă din bătrâni se spune că nu este bine să avem carne de pui pe masa de Revelion. Conform tradiției, cei care mănâncă acest aliment în noaptea dintre ani nu va mai avea noroc anul ce urmează.

De altfel, se mai zice că norocul se risipește, așa cum găina scormonește și împrăștie pământul. Așadar, mulți români evită să consume carne de pui în seara de Anul Nou din acest motiv.