- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Ministerul Mediului, obligat să plătească daune morale de 100.000 de lei, după ce un cioban a fost desfigurat de un urs. Bărbatul a văzut moartea cu proprii ochi

02 May, 12:28 • Constantin Cristina
Un bărbat a primit daune în valoare de 100.000 de lei, după ce a fost desfigurat de un urs. Ciobanul s-a ales cu răni grave și a fost transportat de urgență la spital.
Ministerul Mediului, obligat să plătească daune morale de 100.000 de lei, după ce un cioban a fost desfigurat de un urs. Bărbatul a văzut moartea cu proprii ochi

Ministerul Mediului a fost obligat să plătească daune morale în valoare de 100.000 de lei, după ce un bărbat din Prahova a fost atacat de un urs la o stână din comuna Telega, a relatat ziare.com.

Ciobanul în vârstă de 60 de ani a fost desfigurat de urs în data de 25 septembrie 2021, la marginea unei păduri. Bărbatul s-a ales cu răni grave în zona capului, la gât și pe spate, fiind aproape sfâșiat în colții animalului sălbatic.

Citește și: Tarif de alungare a ursului! Comuna din România unde primăria cere bani oamenilor pentru a veni cineva să îi scape de atacul urșilor!

Bărbatul desfigurat de un urs a primit daune morale de 100.000 de lei

Ulterior, bărbatul a ajuns în stare critică la spitalul din Câmpina, apoi la Spitalul Județean de Urgență Ploiești, unde s-a constatat că are mai multe fracturi ale oaselor craniului și feței, plagă deschisă cu localizări multiple ale obrazului și regiuni temporo-mandibulare, leziuni superficiale multiple ale capului, fractura a planșeului orbitei.

Ciobanul a mărturisit că dacă animalul nu-l abandona la momentul potrivit, acum poate consecințele erau mult mai grave sau chiar fatale.

În urma accidentului și după mai multe operații, omul a rămas cu mai multe sechele, precum probleme de vedere, cu memoria afectată, dar a insistat să-i dea în judecată pe Asociația Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS) Câmpina și Ministerul Mediului.

urs
urs

De asemenea, AJVPS a făcut mai multe sesizări și plângeri la Ministerul Mediului cu privire la recoltarea urșilor agresivi care au atacat în ultimii ani gospodăriile din zona Văii Prahova.

Mai mult, asociația vânătorilor a formulat încă din anul 2020 plângere penala împotriva Ministerului Apelor și Pădurilor și a reprezentanților săi de la acea data tocmai pentru că această instituție în calitate de administrator al faunei cinegetice „nu a aprobat până la data de 15 mai 2020, potrivit Legii, nivelul de intervenție si prevenție anuală, pentru prevenirea pagubelor și accidentelor la speciile ursul brun si lup cu consecința vătămării persoanelor fizice, generării pagubelor importante de bunuri sau uciderea unor persoane”, se arată în întâmpinarea depusă în instanța de judecată de către AJVPS Câmpina.

Totodată, Ministerul Mediului a dat vina pe vânători, dar și pe victimă pentru că nu a stat departe de zona riscantă. Judecătorii câmpineni nu au dat dreptate reprezentanților ministerului, arătând că legea este clară, ”fauna cinegetică constituie bun public, administrat de stat”, iar o asociație privată așa cum este AJVPS are numai obligații de protecție și conservare a acestui bun public.

Inițial, ciobanul ceruse daune morale de 200.000 de lei, însă judecătorii i-au acordat doar jumătate din suma solicitată, fiind plătită de Ministerul Mediului.

”Obligă pe pârâtul MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ŞI PĂDURILOR la plata către reclamant a sumei de 100.000 de lei cu titlu de daune morale și 1.000 de lei cu titlu de daune materiale. Obligă pe pârâtul MINISTERUL MEDIULUI, APELOR ŞI PĂDURILOR la plata către reclamant a sumei de 5.100 lei cu titlu de cheltuieli de judecată, reprezentând onorariu de avocat și taxă judiciară de timbru. Cu drept de apel în termen de 30 de zile de la comunicare”, potrivit portalului instanțelor de judecată.

Alte articole: Schimbări majore începând cu 1 mai. ANSVSA interzice complet o categorie de animale