- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Modificări pentru elevi. Nota la purtare depinde de prezența la școală. Câte absențe mai pot motiva părinții

14 Feb, 18:37 • Polojan Tudor
Se schimbă regulile privind Statutul Elevului, transmite Ministerul Educației. Se modifică numărul de absențe conform căruia se scade nota la purtare. Mulți dintre elevi se vor declara mai ușurați.
Modificări pentru elevi. Nota la purtare depinde de prezența la școală. Câte absențe mai pot motiva părinții

Chiulitul nu mai este de mult o variantă tocmai bună pentru a scăpa de ultimele ore de curs. Acum, însă, pare că elevii vor mai putea fenta sistemul puțin, fiind că numărul de absențe pentru care se scade nota la purtare se majorează, scrie evz.ro.

Ministerul Educației a pus în dezbatere publică un proiect de lege prin care vrea să modifice numărul maxim de absențe pe care elevii le pot avea înainte să li se scadă nota la purtare. Acest proiect face parte dintr-o serie de reguli menite să mai relaxeze elevii care sunt stresați de practicile dure.

Așadar, numărul absențelor nemotivare care duce la scăderea notei la purtare, conform proiectului depus de Ministerul educației, va fi dublat. Comisia de Dialog Social din cadrul ministerului va discuta, marți, această schimbare.

Te-ar mai interesa și: Bani pentru primării de investit în infrastructură. Structura noului plan strategic. Se dau milioane de euro

Modificări pentru elevi / sursa foto: dacris.net
Modificări pentru elevi / sursa foto: dacris.net

Reguli mai relaxate pentru elevi

În momentul de față, un elev poate avea un număr de zece absențe nemotivate, potrivit articolului 27 din Statutul Elevului. Dacă numărul acestora este depășit, nota la purtare scade cu un punct.

„Pentru toţi elevii din învăţământul preuniversitar, la fiecare 10 absenţe nejustificate pe semestru din totalul orelor de studiu sau la 10% absenţe nejustificate din numărul de ore pe semestru la o disciplină sau modul, va fi scăzută nota la purtare cu câte un punct”, se arată în Statutul Elevului.

Noile modificări prevăd dublarea numărului de absențe nemotivate. Pentru elevii din învățământul gimnazial și liceal, la fiecare 20 de absențe nemotivate / nejustificate, pe durata întregului an școlar, din totalul orelor de studiu sau la 10% absențe nejustificate din numărul de ore pe an școlar la una dintre disciplinele de studiu sau model de specialitate, nota la purtare va fi scăzută cu un punct.

Și elevii din învățământul primar au parte de aceleași modificări. Calificativul la purtare va fi scăzut gradual, de la Foarte Bine la Bine, de la Bine la Suficient, ăar de la Suficient la Insuficient.

Părinții vor putea motiva, la fel ca până acum, absențele copiilor. Acest lucru se face printr-o cerere scrisă  dar și prin documente de la medicul de familie în cazul în care elevul a avut o problemă de sănătate.

Numărul absențelor pe vare aceștia le pot motiva nu s-a modificat. Ca și până acum, părinții sau tutorii legali pot motiva un număr de 40 de absențe.

Te-ar mai putea interesa și: Scade consumul de energie electrică din România. Resursele sunt din ce în ce mai puține. Cu cât a crescut exportul în 2022

Pasionat de tot ce înseamnă viață, de la scris până la bucătăria internațională, de la fotografie la istorie, de la muzică la abstract. Cu o dorință arzătoare de a spune lucrurilor pe nume, ... citește mai mult