- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

O nouă monedă de argint se lansează în România. Decizia BNR, luată la ceas aniversar. Doritorii trebuie să plătească 490 de lei pentru ea

24 Feb, 18:33 • Cornel Ghimeșan
O nouă monedă se lansează în România. Decizia a fost luată de Banca Națională a României (BNR) cu ocazia împlinirii a 270 de ani de la nașterea lui Gheorghe Șincai.
O nouă monedă de argint se lansează în România. Decizia BNR, luată la ceas aniversar. Doritorii trebuie să plătească 490 de lei pentru ea

O nouă monedă de argint se lansează în România. Cei care vor să intre în posesia acestei monede ar trebui să plătească pentru ea 490 de lei.

Anunțul Băncii Naționale a României a fost făcut vineri, când instituția a transmis că lansează o monedă de argint. Tirajul maxim e pentru 5.000 de piese. Monedele sunt ambalate în capsule de metacrilat transparent și sunt însoțite de broșuri de prezentare și certificate de autenticitate scrise în română, franceză, engleză, conform site-ului BNR.

Citește și Adrian Câciu: Valoarea proiectelor depuse pe noul exerciţiu financiar al UE a depăşit 24,6 miliarde de euro

Potrivit BNR, noua monedă intră în circuitul numismatic de luni, 26 februarie. Moneda are tema „270 de ani de la nașterea lui Gheorghe Șincai”, iar pe banul de argint apare și chipul regretatului istoric, traducător și scriitor român. Sunt trecuți și anii în care a trăit acesta, 1754 – 1816.

O nouă monedă se lansează în România

Pe verso, experții au ales o imagine de epocă din Blaj, ce ilustrează catedrala greco-catolică și o parte din școala de obște. Inscripția „România” în arc de cerc, e prezentă și ea.

Citește și Sondaj: Banii cash rămân prima variantă în Elveția, în ciuda creșterii numărului de aplicații de plată

Valoarea nominală a monedei e de 10 lei, dar prețul de vânzare e 490,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate. În acest caz cumpărătorii pot să găsească și semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

Mondele de argint cu această temă au putere circulatorie în țara noastră. Conform site-ului Băncii Naționale Române, lansarea mondelor în circuitul numismatic se face prin sucursale din București, Dolj, Iași, Timiș, Cluj, Constanța ale BNR.

Tags:
Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult