Un studiu recent a adus la lumină orașul cu cei mai fericiți români, analizând viața cotidiană a locuitorilor din diverse colțuri ale țării. Studiul a fost realizat de specialiști în domeniul imobiliar, care au folosit o serie de criterii pentru a stabili clasamentul, iar rezultatul a fost surprinzător. Contrar așteptărilor, bucureștenii care trăiesc în cartierele de lux ale Capitalei, precum Primăverii, Romană sau Calea Victoriei, s-au aflat pe ultimele locuri în topul fericirii, având cele mai mici scoruri în ceea ce privește costul general al vieții, potrivit bugetul.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Acces la internet aproape total în orașele UE. 95% dintre gospodării sunt conectate!
foto: Sibiu
Studiul s-a concentrat în principal pe costul general al vieții, luând în considerare întrebarea „Costul general al vieții în cartierul tău este unul echilibrat, ținând cont de prețurile din restaurante, supermarketuri și piețe?”. Acest indicator a fost evaluat pe baza unui mix de date obiective provenite din surse precum Google Traffic, Google Places și Airly, dar și din răspunsurile subiective ale peste 100.000 de locuitori din zonele analizate.
Pe locul întâi în acest clasament s-a aflat Sibiu, fiind considerat cel mai fericit oraș din România în ceea ce privește costul vieții. Pe locurile următoare s-au clasat Brașovul și Botoșani, în timp ce alte orașe care au intrat în top 10 includ Râmnicu Vâlcea, Craiova, Oradea, Iași, Târgoviște, Slatina și Baia Mare.
Studiul a mai scos la iveală și o altă realitate: România se află pe locul 24 din 27 în Uniunea Europeană în ceea ce privește accesibilitatea cheltuielilor lunare la hypermarketuri, indicând o competitivitate scăzută față de alte țări din UE.
Totuși, România se află pe locul 19 din 27 la costul unei mese complete la restaurant, ceea ce arată o poziție mai bună în acest domeniu. În schimb, la capitolul utilităților și costurilor uzuale, România se situează printre țările cu cele mai mari prețuri din Uniunea Europeană, raportat la salariul mediu, în special în ceea ce privește energia electrică și gazele naturale, cu o inflație mult mai mare decât media europeană.
„Conform unei analize Storia din prima parte a acestui an, România se poziționa pe locul 24 din 27 la indicele de accesibilitate pentru cheltuielile lunare la hypermarket, evidențiind o competitivitate scăzută în comparație cu alte țări din Uniunea Europeană.
Pe de altă parte, la costul unei mese complete la restaurant – incluzând fel principal, fel secundar și desert – România ocupa o poziție mai bună, situându-se pe locul 19 din 27.
De altfel, utilitățile și costurile uzuale din țara noastră sunt printre cele mai mari din Europa raportat la salariul mediu, ca urmare a faptului că România are printre cele mai mari prețuri la energie electrică și gaze naturale și are cea mai mare inflație din Uniunea Europeană”, a declarat Monica Dudău, Senior Marketing Manager Storia & OLX Imobiliare.
Te-ar mai putea interesa și: Motivul pentru care trotinetele au fost interzise într-un oraş din România. Când ar putea fi ridicată interdicţia