- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Plantele care răcoresc și curăță aerul din casă pe timp de vară. Ce recomandă experții NASA

06 Jul, 19:29 • Alexe Raluca
Disconfortul creat de temperaturile crescute este suportat cu greu de oameni, astfel că a fost necesară găsirea unor soluții eficiente pentru com baterea efectelor dăunătoare ale căldurii excesive.
Plantele care răcoresc și curăță aerul din casă pe timp de vară. Ce recomandă experții NASA

Când căldura invadează spațiul în care stăm, cu greu mai putem scăpa de ea. Deschiderea geamurilor sau pornirea ventilatoarelor ori a aparatelor de aer condiționat este, de multe ori, ineficientă. Există, însă, o altă soluție simplă și chiar ecologică.

Citește și: Producătorul de plante Ultragreens a ajuns și pe piața din Bulgaria. Firma are cea mai mare seră verticală din Europa

Plantele care răcoresc și curăță aerul din casă pe timp de vară

Experții NASA recomandă utilizarea plantelor de apartament pentru a purifica și răcori aerul într-un mod natural și eficient. Plantele pot modifica temperatura atmosferei prin fotosinteză, proces utilizat de către plante și alte organisme prin care se convertește energia luminoasă în energie chimică ce poate fi eliberată mai târziu pentru a alimenta activitățile organismelor.

Printre plantele cele mai utilizate pentru răcorirea spațiilor se află:

Ficus benjamina, cunoscut și ca smochin plângător, este una dintre cele mai eficiente plante de interior pentru menținerea aerului umed și răcoros. Bine ar fi să fie ales un exemplar cu trunchi înalt și coroană bogată care să fie poziționat într-un loc cu lumină medie, udându-l corespunzător.

Ficus elastica, sau planta de cauciuc, este renumită pentru capacitatea sa de a restabili umiditatea aerului. Frunzele mari și dense sunt ideale pentru echilibrarea umidității. Această plantă are nevoie de lumină indirectă și udare frecventă, dar cu cantități mici de apă.

Aglaonema Commutatum, cunoscută și ca planta chinezească, este apreciată pentru capacitatea sa de a purifica aerul și de a elimina toxinele din mediul înconjurător. Această plantă are o rată ridicată de transpirație, contribuind astfel la umidificarea aerului. Ea necesită întreținere minimă, apă și lumină redusă, având și oferind spațiului un aspect luxuriant.

Palmierii de apartament sunt excelenți pentru purificarea aerului și eliberarea oxigenului. Specii precum Areca, Fern, Livistona, Fishtail și Lady sunt recomandate pentru interior datorită frunzelor lor mari care absorb mai mult dioxid de carbon. Gruparea mai multor palmieri poate oferi un aer tropical și poate reduce temperaturile ridicate dintr-un spațiu. Pentru a menține palmierii sănătoși se recomandă pulverizarea apei direct pe frunze.

Limba soacrei sau Dracaena Trifasciata are un conținut ridicat de apă în frunze, eliberând umiditate în aer și menținând o temperatură plăcută. Această plantă este ideală pentru apartamentele umbroase, deoarece nu preferă lumina directă a soarelui. Pe timpul nopții, planta eliberează oxigen, contribuind la echilibrarea temperaturii interioare și la purificarea aerului.

Citește și: „Apocalipsa plantelor” din UE produce pagube de miliarde de euro. Recoltele, distruse de boli și dăunători din țările străine