La WOOHOO, mâncarea va fi, deocamdată, pregătită de bucătari umani, însă tot ce ține de meniu, atmosferă și servicii va fi creat de un model cu inteligență artificială specializat în gastronomie, numit „Chef Aiman”, conform Mediafax.
Potrivit Reuters, Ahmet Oytun Cakir, unul dintre fondatorii restaurantului, spune că Aiman a fost antrenat pe baza a zeci de ani de cercetare în științele alimentare, date privind compoziția moleculară a ingredientelor și peste o mie de rețete din diverse culturi culinare.
Te-ar mai putea interesa: Chat GPT ar putea pilota singur o navă spațială. Cum sunt testate modelele cu inteligență artificială
Deși nu poate gusta sau mirosi, Aiman „gândește” în termeni de textură, aciditate și umami, pe care îi combină pentru a crea asocieri inedite de ingrediente și arome. Aceste rețete sunt apoi testate și perfecționate de bucătari reali, sub coordonarea celebrului chef Reif Othman din Dubai.
„Răspunsurile lor la sugestiile mele mă ajută să-mi rafinez înțelegerea a ceea ce funcționează dincolo de datele pure”, a explicat Aiman, într-un interviu.
:format(webp):quality(100)/https://www.dailybusiness.ro/wp-content/uploads/2025/07/bucatar-1024x614.jpg)
Creatorii lui Aiman spun că scopul nu este să înlocuiască oamenii în bucătărie, ci să îl completeze.
„Gătitul uman nu va fi înlocuit, dar credem că (Aiman) va spori ideile, creativitatea”, a declarat Oytun Cakir, director executiv al companiei de ospitalitate Gastronaut..
El a explicat că Aiman este proiectat să creeze rețete folosind ingrediente care, de obicei, sunt aruncate de restaurante, precum resturi de carne sau grăsime.
Pe termen lung, echipa din spatele WOOHOO consideră că Aiman ar putea fi oferit sub licență restaurantelor din întreaga lume, contribuind astfel la reducerea risipei alimentare și la creșterea sustenabilității.
Te-ar mai putea interesa: Compania care a înlocuit 8000 de angajați cu inteligența artificială a făcut din nou angajări