- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Primul restaurant din lume condus de un bucătar cu inteligență artificială, deschis în Dubai. Cum va funcționa

10 Jul, 20:08 • Aprozeanu Razvan
WOOHOO, un restaurant care promite o experiență culinară „din viitor”, se va deschide în septembrie în centrul Dubaiului, în apropierea celebrului Burj Khalifa. Chef Aiman, bucătarul cu inteligență artificială, este deja activ pe Instagram și oferă interviuri.
Primul restaurant din lume condus de un bucătar cu inteligență artificială, deschis în Dubai. Cum va funcționa

La WOOHOO, mâncarea va fi, deocamdată, pregătită de bucătari umani, însă tot ce ține de meniu, atmosferă și servicii va fi creat de un model cu inteligență artificială specializat în gastronomie, numit „Chef Aiman”, conform Mediafax.

Potrivit Reuters, Ahmet Oytun Cakir, unul dintre fondatorii restaurantului, spune că Aiman a fost antrenat pe baza a zeci de ani de cercetare în științele alimentare, date privind compoziția moleculară a ingredientelor și peste o mie de rețete din diverse culturi culinare.

Te-ar mai putea interesa: Chat GPT ar putea pilota singur o navă spațială. Cum sunt testate modelele cu inteligență artificială

Deși nu poate gusta sau mirosi, Aiman „gândește” în termeni de textură, aciditate și umami, pe care îi combină pentru a crea asocieri inedite de ingrediente și arome. Aceste rețete sunt apoi testate și perfecționate de bucătari reali, sub coordonarea celebrului chef Reif Othman din Dubai.

„Răspunsurile lor la sugestiile mele mă ajută să-mi rafinez înțelegerea a ceea ce funcționează dincolo de datele pure”, a explicat Aiman, într-un interviu.

Inteligența artificială nu va înlocui bucătarii, ci îi va ajuta

Creatorii lui Aiman spun că scopul nu este să înlocuiască oamenii în bucătărie, ci să îl completeze.

„Gătitul uman nu va fi înlocuit, dar credem că (Aiman) va spori ideile, creativitatea”, a declarat Oytun Cakir, director executiv al companiei de ospitalitate Gastronaut..

El a explicat că Aiman este proiectat să creeze rețete folosind ingrediente care, de obicei, sunt aruncate de restaurante, precum resturi de carne sau grăsime.

Pe termen lung, echipa din spatele WOOHOO consideră că Aiman ar putea fi oferit sub licență restaurantelor din întreaga lume, contribuind astfel la reducerea risipei alimentare și la creșterea sustenabilității.

Te-ar mai putea interesa: Compania care a înlocuit 8000 de angajați cu inteligența artificială a făcut din nou angajări

Urmărește Daily Business pe Google News
Alte articole
PIB în frână de motor. INS: România crește cu doar 1,4%, susținută aproape exclusiv de investițiile publice
PIB în frână de motor. INS: România crește cu doar 1,4%, susținută aproape exclusiv de investițiile ...
IT-ul pierde teren. Energia fotovoltaică devine noul domeniu cu salarii în creștere și cerere uriașă de specialiști
IT-ul pierde teren. Energia fotovoltaică devine noul domeniu cu salarii în creștere și cerere uriașă ...
Atac ucrainean în adâncul Rusiei. Port strategic și rafinărie lovite de drone în aceeași noapte
Atac ucrainean în adâncul Rusiei. Port strategic și rafinărie lovite de drone în aceeași noapte
Primul weekend de iarnă aduce vânt extrem și temperaturi neobișnuit de ridicate. Cod roșu în Caraș-Severin
Primul weekend de iarnă aduce vânt extrem și temperaturi neobișnuit de ridicate. Cod roșu în Caraș-Severin
BEC cere ștergerea clipului filmat la Cotroceni cu Drulă, Nicușor Dan și Voiculescu: Material „cu caracter electoral ilegal”
BEC cere ștergerea clipului filmat la Cotroceni cu Drulă, Nicușor Dan și Voiculescu: Material „cu ...
Aproape 1.000 de angajaţi concediaţi după ce încă o fabrică din România se închide. Noi investitori ar putea revitaliza zona
Aproape 1.000 de angajaţi concediaţi după ce încă o fabrică din România se închide. Noi investitori ...
Guvernul a majorat valoarea nominală a tichetelor de masă. De când vor încasa angajaţii români mai mulţi bani
Guvernul a majorat valoarea nominală a tichetelor de masă. De când vor încasa angajaţii români ...
Daniel Băluță promite transparență, dar după alegeri: „Voi prezenta toate documentele despre averea familiei mele”
Daniel Băluță promite transparență, dar după alegeri: „Voi prezenta toate documentele despre ...
Drone militare neidentificate au vizat avionul Volodimir Zelenski înainte de aterizare la Dublin
Drone militare neidentificate au vizat avionul Volodimir Zelenski înainte de aterizare la Dublin
Vaticanul menține interdicția pentru diaconatul feminin, dar studiile continuă
Vaticanul menține interdicția pentru diaconatul feminin, dar studiile continuă
Tanczos Barna cere prudență: Sistemul Garanție-Returnare trebuie mai întâi să se stabilizeze
Tanczos Barna cere prudență: Sistemul Garanție-Returnare trebuie mai întâi să se stabilizeze
Apele Române: Distribuția apei în Prahova va începe doar după confirmarea analizelor DSP
Apele Române: Distribuția apei în Prahova va începe doar după confirmarea analizelor DSP
Avocatul Poporului cere reguli clare pentru pensiile românilor care au muncit în străinătatepensii
Avocatul Poporului cere reguli clare pentru pensiile românilor care au muncit în străinătatepensii
New York Times dă în judecată Pentagonul după retragerea acreditărilor și noile reguli restrictive pentru presă
New York Times dă în judecată Pentagonul după retragerea acreditărilor și noile reguli restrictive ...
Federica Mogherini demisionează de la conducerea Colegiului Europei după deschiderea unei anchete EPPO pentru fraudă
Federica Mogherini demisionează de la conducerea Colegiului Europei după deschiderea unei anchete EPPO ...
ONG-urile boicotează consultările ICCJ. Dialog selectiv și cu pensiile speciale ascunse sub preș
ONG-urile boicotează consultările ICCJ. Dialog selectiv și cu pensiile speciale ascunse sub preș
Dominic Fritz acuză PSD că politizează criza de la Paltinu: „Instituțiile au fost conduse de pile și amante”
Dominic Fritz acuză PSD că politizează criza de la Paltinu: „Instituțiile au fost conduse de pile ...
Poșta Română vrea să renunțe la livrarea pensiilor. „E o povară, nu un business sustenabil”
Poșta Română vrea să renunțe la livrarea pensiilor. „E o povară, nu un business sustenabil”