- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri interne

Rabla pentru becuri în 2023! Tot ce trebuie să știi

26 Dec, 22:04 • Cornel Ghimeșan
Criza energetică și prețurile ridicate la energie au început să pună o presiune imensă pe consimatori pentru a găsi soluții prin care să economisească. În aceste sens a fost lansat programul Rabla pentru becuri. Află tot ce trebuie să știi despre această inițiativă.
Rabla pentru becuri în 2023! Tot ce trebuie să știi

Rabla pentru Becuri reprezintă un nou program anunțat de către Ministerul Mediului în 2022. Conform celor mai recente informații publice, Programul Rabla pentru Becuri va fi demarat cel mai probabil în prima jumătate a anului 2023.

Inițial autoritățile au anunțat că programul va fi lansat până la finalul anului 2022. Însă au fost anunțate modificări ale aplicației informatice prin intermediul căreia se vor acorda voucherele, care au determinat amânarea lansării programului pentru începutul lui 2023.

Citește și: Românii, obligați să aibă card bancar? Legea care interzice plata salariilor în numerar, adoptată de Senat

Oficial, programul „Rabla pentru becuri” nu va mai fi lansat în acest an. Și totuși, inexplicabil, Guvernul finanțează acest demers. Au fost alocați 400 de milioane de lei pentru înlocuirea becurilor vechi care ar fi trebuit cheltuiți până la finaulul lunii decembrie. Informaţiile publicate pe site-ul Digi24.ro pot fi preluate, în conformitate cu legislația aplicabilă, doar în limita a 120 de caractere.

Valoarea unui voucher în cadrul programului este de 200 de lei, sumă care poate fi folosită pentru achiziția de becuri LED cu o putere de maximum 15 W fiecare.

Un bec LED este mai scump decât un bec clasic, dar diferența de preț se poate recupera în câteva luni, în funcție de numărul de ore de funcționare. Un bec LED consumă de câteva ori mai puțină energie electrică decât un bec clasic, cu incandescență. Prețul poate porni chiar de la mai puțin de 10 lei / bucată, în funcție de brand, formă și intensitatea luminoasă.

Cum poți să primești voucherul în programul „Rabla pentru becuri”

Ministerul Mediului a publicat ghidul programului Rabla pentru becuri, program ce are ca scop înlocuirea becurilor convenționale din locuință cu becuri cu led noi, mai performante din punct de vedere energetic.

Cei care vor să aplice la program trebuie să se înscrie într-o aplicație electronică gestionată de Administrația Fondului pentru Mediu și să îndeplinească mai multe criterii.

Fiecare persoană va primi un voucher în valoare de 200 de lei și are la dispoziție 7 zile pentru a merge la un magazin înscris în program. Poate cumpăra becuri led de maximum 15 wați.

Criterii de eligibilitate a solicitantului în vederea obţinerii finanţării, prezentate în ghidul programului publicat de Ministerul Mediului.

Poate beneficia de finanţare prin programul Rabla pentru becuri solicitantul care îndeplineşte cumulativ următoarele condiţii:

  • este persoană fizică cu domiciliul în România;
  • nu are obligaţii restante la bugetul de stat şi la bugetul local, conform legislaţiei naţionale în vigoare, la data achiziţionării becurilor cu led;
  • are vârsta de minimum 18 ani împliniţi în momentul înscrierii în aplicaţia informatică
  • este posesor al unui/unei buletin/cărţi de identitate valabil(e) în momentul înscrierii în program;
  • se obligă să predea comerciantului, în momentul achiziţionării becurilor cu led, un număr echivalent de becuri convenționale;
  • îşi dă acordul cu privire la prelucrarea de către AFM a tuturor datelor şi informaţiilor furnizate, precum şi cu privire la transmiterea acestora către terţe instituţii sau persoane juridice în vederea verificării îndeplinirii tuturor obligaţiilor şi clauzelor prevăzute în ghid sau în scopul elaborării de situaţii şi statistici.

Înscrierea persoanei fizice în aplicaţia informatică se realizează numai după publicarea listei cuprinzând comercianţii validaţi şi anterior lansării primei etape de generare a voucherelor, prin crearea unui cont de utilizator pe baza datelor de identificare (numele, prenumele, localitatea, judeţul şi CNP), conform actului de identitate, inclusiv data expirării acestuia, a adresei de email, a unui număr de telefon valid şi prin recepţionarea unui SMS de confirmare.

Alte articole: STUDIU România, afectată puternic de criza economică în 2022. Românii au cheltuit mai puţin pe mâncare şi au economisit mai puţin

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult