- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Reguli pe care trebuie să le respecte orice şofer. Ce se întâmplă cu maşina pe timpul iernii

01 Jan, 17:29 • Cornel Ghimeșan
Se ştie că iarna ne confruntăm de multe ori cu probleme în ceea ce priveşte autoturismul, în mare parte din cauza temperaturii foarte scăzute. Toate aceste neplăceri pot fi evitate dacă se respectă anumite reguli înainte de instalarea anotimpului rece.
Reguli pe care trebuie să le respecte orice şofer. Ce se întâmplă cu maşina pe timpul iernii

Reguli pe care trebuie să le respecte orice şofer. Pregătirea maşinii pentru anotimpul rece nu presupune doar montarea cauciucurilor de iarnă. Pe lângă acestea, trebuie verificate mai multe instalaţii şi piese ale autoturismului. Iată lista cu verificările obligatoriu de făcut, conform 4tuning.ro:

Bateria poate juca feste, întrucât este mult mai solicitată. Pornirea motorului necesită un curent de două-trei ori mai mare decât vara. De asemenea, pornirea concomitentă a unor accesorii, a termostatului, a ştergătoarelor, a luminilor, poate crea probleme bateriei, mai ales dacă este mai veche. Preventiv, proprietarul poate doar încărca cu lichid bateria, un control amănunţit al acesteia fiind recomandat a se face la un service specializat.

Frânele sunt foarte importante pentru a avea mai multă siguranță în trafic, cu atât mai mult cu cât carosabilul, în această perioadă este alunecos și poate pune probleme mari.

Citeşte şi: Șoferii pot primi amenzi de până la 2900 de lei! Poliția Locală poate scancționa persoanele care încalcă această regulă

Lichidul de răcire trebuie să reziste până la -35 grade Celsius. Concentrația recomandată, cel puțin în România, este de 50% antigel și 50% apă distilată. Dacă locuiești sau călătorești către o zonă cu temperaturi minime sub -35 grade Celsius, poți folosi o contrație de 2/3 antigel și 1/3 apă distilată, iar astfel vei urca punctul de îngheț al lichidului de răcire din instalație până la valoarea de -50 de grade Celsius.

Atenţie mare la anvelope!

Anvelopele

, dacă sunt „All Season”, pot fi foloiste şi iarna, dacă nu sunt prea uzate. Dacă vreţi să fiţi însă mai bine pregătit, anvelopele de iarnă dau cele mai bune rezultate. Atenţie, schimbaţi anvelopele uzate! Chiar dacă asta înseamnă un efort financiar, preferaţi să cheltuiţi cu această schimbare, ţinând cont că de asta depinde siguranţa şi chiar viaţa dumneavoastră!

Ștergătoarele trebuie protejate pentru a avea, în caz de nevoie, un nivelu de vizibilitate bun. Gheața are o putere mare, iar dacă ștergătoarele sunt lipite de parbriz, înghețate, le va fi foarte dificil să se miște. Mai mult, motorul electric va fi forțat și s-ar putea încinge, defectându-se în timp, iar tijele care compun sistemul de ștergătoare s-ar putea rupe din cauză că sunt forțate.

Citeşte şi: Șoferii care fac această greșeală vor avea parte de amenzi usturătoare!

Lichidul de parbriz folosit iarna este unul care  să nu îngheţe. Recipientul trebuie golit de lichidul folosit în timpul verii şi inlocuit cu cel care rezistă la temperaturi mai mici de -20 de grade Celsius.

Oglinzile laterale trebuie verificate cu grijă, deoarece dacă vom accesa mecanismul de punere în funcțiune a oglinzilor laterale atunci când sunt înghețate vor apărea probleme. Apa se adună în spațiul dintre oglindă și carcasă, iar prin înghețare se va lipi partea mobilă de carcasă. Atunci când vom dori să le schimbați poziția, le veți forța, iar motorul sau roțile dințate care acționează sistemul se vor strica.

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult