- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

România, pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată cu floarea soarelui şi porumb boabe. Producţia s-a ridicat la peste 10 milioane tone

29 Mar, 13:55 • stefan.vlad
România, pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată cu floarea soarelui şi porumb boabe, iar la producţia realizată pe locul doi, respectiv locul trei, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS).
România, pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată cu floarea soarelui şi porumb boabe. Producţia s-a ridicat la peste 10 milioane tone

România, pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată cu floarea soarelui şi porumb boabe.  Suprafaţa cultivată cu floarea soarelui a fost anul trecut de 1,089 milioane hectare, iar cea de porumb boabe cu 2,37 milioane hectare. Producţia de floarea soarelui s-a ridicat la 2,1 milioane tone, iat producţia de porumb boabe a fost de 8,52 milioane tone.

Citește și: Anunț sumbru de la INS. Prețurile din România vor exploda înainte de Paștele din 2024

România, pe primul loc în UE la suprafaţa cultivată cu floarea soarelui şi porumb boabe

Suprafaţa cultivată şi producţia agricolă vegetală au crescut în anul 2023, comparativ cu anul precedent, la cereale pentru boabe, leguminoase pentru boabe, plante uleioase, legume şi au scăzut la cartofi.

La nivelul Uniunii Europene, România s-a situat pe primul loc la suprafaţa cultivată cu floarea soarelui şi porumb boabe, iar la producţia realizată pe locul doi, respectiv locul trei”, arată datele INS.

În anul 2023 s-a înregistrat o creştere a suprafeţelor şi a randamentelor (producţia medie la hectar) la principalele culturi.

Suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe a crescut cu 1,0% iar producţia cu 9,1%, în principal datorită creşterii randamentelor la hectar. Suprafaţa cultivată cu porumb boabe în anul 2023, reprezintă 45,3% din suprafaţa cultivată cu cereale pentru boabe, iar cea cultivată cu grâu 42,2%. Producţia de cereale a crescut în principal datorită creşterii cu 11% a producţiei de grâu care are o pondere de 46,8% în producţia de cereale.

Leguminoase pentru boabe: Producţia a crescut faţă de anul precedent cu 37,8%, ca urmare a creşterii suprafeţei cultivate şi a randamentului la hectar.

Plante uleioase: Producţia a crescut cu 15%, iar suprafaţa cultivată cu 9,3%. Creşteri ale producţiei s-au înregistrat la rapiţă (+45,3%), soia boabe (+23%) şi scăderi la floarea soarelui (-3,7%).

Cartofi: Suprafaţa cultivată a scăzut cu 4,9%, iar producţia cu 19,4%.

Legume: Producţia a crescut cu 1,6%, ca urmare a creşterii randamentelor la hectar dar şi a suprafeţelor cultivate.

Vii pe ro. În anul 2023, faţă de anul precedent, producţia de struguri a crescut cu 9,7%, ca urmare a creşterii randamentului la hectar (+7,6%) dar şi a suprafeţei cultivate cu 1,9%. Plantaţii de pomi fructiferi pe rod (livezi pe rod) Producţia de fructe din livezi a crescut cu 0,6%, datorită creşterii suprafeţelor cultivate.