Direcția de Sănătate Publică (DSP) Sibiu a emis o serie de recomandări esențiale pentru perioada sărbătorilor pascale, menite să protejeze sănătatea populației și să prevină riscurile de îmbolnăvire cauzate de excese alimentare sau de consumul de produse necorespunzătoare. Aceste recomandări sunt cu atât mai importante în contextul sărbătorilor, când adunările de familie și mesele festive sunt frecvente, iar riscul de transmitere a bolilor poate crește, potrivit capital.ro.
Te-ar mai putea interesa și: Pască cu brânză și stafide pentru Paște. Rețeta tradițională
Unul dintre cele mai importante sfaturi date de DSP este ca persoanele care prezintă simptome de boală să evite deplasările și vizitele și să rămână la domiciliu. Această măsură are rolul de a preveni răspândirea afecțiunilor transmisibile, mai ales în perioada sărbătorilor, când interacțiunile sociale sunt mai numeroase. DSP recomandă ca persoanele cu afecțiuni cronice să urmeze cu strictețe regimul alimentar și tratamentele recomandate de medici, evitând excesele, în special în privința consumului de cafea, tutun, alcool sau alimente bogate în grăsimi.
„Una dintre cele mai importante recomandări este aceea de a rămâne la domiciliu în situația în care sunt apar simptome de boală. Prezența unei afecțiuni transmisibile îi poate îmbolnăvi și pe ceilalți. Persoanelor care suferă de afecțiuni cronice, li se recomandă să respecte cu strictețe recomandările medicilor cu privire la regimul alimentar și medicația specifică. Sunt de evitat excesele de cafea, tutun, alcool ori mâncare!”, a transmis DSP Sibiu.
În ceea ce privește alimentația, DSP vorbește despre prepararea și depozitarea corespunzătoare a produselor alimentare. Alimentele trebuie să fie gătite suficient, păstrate în condiții adecvate și consumate doar dacă provin din surse sigure și verificate. De asemenea, DSP atrage atenția asupra riscurilor de consum al alimentelor expirate sau care au suferit modificări de gust, miros sau aspect.
O atenție deosebită este acordată alimentelor tradiționale de Paște, precum ouăle și carnea de miel. Specialiștii recomandă ca ouăle să nu fie consumate în mai mult de două pe zi, în special pentru persoanele cu un nivel ridicat de colesterol. Carnea de miel trebuie achiziționată doar de la comercianți autorizați sanitar-veterinar, păstrată în frigider până la preparare și consumată alături de legume sau salate, evitând combinațiile grele cu cartofi, paste sau orez. De asemenea, se recomandă ca prepararea cărnii de miel să se facă prin coacere sau pe grătar, nu prin prăjire în ulei.
DSP Sibiu mai recomandă ca dulciurile să fie consumate cu moderație, întrucât acestea pot influența negativ glicemia, în special la persoanele care suferă de diabet sau alte afecțiuni legate de metabolismul zaharurilor. Înlocuirea prăjiturilor cu fructe proaspete este o alternativă sănătoasă, iar consumul de alimente bogate în zahăr ar trebui limitat. După mesele festive, activitățile fizice ușoare, cum ar fi plimbările în aer liber, sunt benefice pentru susținerea digestiei și menținerea unui stil de viață echilibrat.
„Nu se consumă produsele expirate sau care și-au modificat gustul, mirosul și aspectul. Produsele trebuie achiziționate doar din surse sigure, verificate, cu aspect proaspăt. Atenție la ouă! Nu se recomandă consumul a mai mult de două ouă pe zi, mai ales în cazul persoanelor care suferă de colesterol ridicat.
Atenție la carnea de miel! Aceasta trebuie achiziționată doar de la comercianți verificați sanitar-veterinar, trebuie depozitată în frigider până la preparare dar și după ce a fost gătită. Friptura sau alte preparate specifice trebuie consumate alături de salate sau legume, în niciun caz cu garnituri de cartofi, paste sau orez! Se recomandă prepararea alimentelor la cuptor sau pe grătar, în detrimentul prăjitului în ulei.
Nu se recomandă excesul nici când vine vorba despre dulciuri. Zahărul din deserturi poate crește indicele glicemic. Prăjiturile pot fi înlocuite cu succes de fructe proaspete. După fiecare masă, sunt benefice activitățile sportive ușoare. O alegere sănătoasă poate fi o plimbare în aer liber”, a conchis DSP Sibiu.
Te-ar mai putea interesa și: CFR Călători anunță modificări în circulația trenurilor chiar înainte de Paște. Au loc lucrări în mai multe stații importante