- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Românii trebuie să fie atenți de 1 Mai. Distracția care poate aduce amenzi de până la 5.000 de lei

27 Apr, 18:49 • Russo George
În pragul sărbătorii de 1 Mai, mulți români se pregătesc să serbeze în aer liber, iar grătarele sunt adesea alegerea preferată. Cu toate acestea, este important să fii conștient de legislația în vigoare pentru a evita sancțiunile aplicate de autorități.
Românii trebuie să fie atenți de 1 Mai. Distracția care poate aduce amenzi de până la 5.000 de lei

O lege care interzice grătarele în aer liber în afara zonelor special amenajate este valabilă în România. Această lege, promulgată acum câțiva ani, stabilește activitățile interzise și condițiile necesare pentru a preveni sancțiunile aplicate de poliție, astfel că deși grătarele sunt una dintre distracțiile preferate ale românilor de 1 Mai, aceștia trebuie să fie atenți.

Normele de conduită pentru activitățile de grătar în aer liber sunt clar stabilite în legislația din 2012, instituind reguli riguroase pentru picnicuri și grătare în spațiul public.

Potrivit legislației, sunt desemnate doar două tipuri de zone special amenajate pentru astfel de activități:

  1. Așezări destinate picnicurilor: în aceste zone, aprinderea focului este interzisă.
  2. Zone special amenajate pentru grătar: acestea sunt dotate cu utilități și facilități necesare, precum și cu măsuri de siguranță.

Aceste arii sunt marcate în planurile de zonificare ale parcurilor din localități sau în zonele adiacente ale pădurilor, conform prevederilor legale, scrie Capital.

Ce sancțiuni riscă românii dornici de distracție de 1 Mai

Participanții la astfel de activități sunt avertizați să acorde prioritate măsurilor adecvate de siguranță și să se asigure că focul nu reprezintă o amenințare reală pentru mediu.

Încălcarea acestor reguli poate atrage sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 2.000 și 5.000 de lei. De asemenea, sancțiuni mai mici pot fi aplicate pentru alte încălcări, cum ar fi nerespectarea normelor de colectare a deșeurilor sau abandonarea focului deschis.

În ciuda aparenței de activitate relaxantă și plăcută, participanții la grătarele de 1 Mai trebuie să fie conștienți de implicațiile legale și să respecte normele pentru a evita amenzi și alte consecințe nedorite.

Citește și: Care sunt alimentele care au cel mai mult plastic? Vei fi surprins