- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Românii vor să muncească! În 2023 a fost atins un record în ceea ce privește numărul de oameni care au aplicat pentru un nou job

06 Dec, 18:30 • Cornel Ghimeșan
Au fost remarcate schimbări semnificative în ceea ce privește piața muncii din România. Anul 2023 a venit la pachet cu un record în ceea ce privește numărul de oameni care au aplicat la job-uri noi, iar preferințele românilor au suferit modificări.
Românii vor să muncească! În 2023 a fost atins un record în ceea ce privește numărul de oameni care au aplicat pentru un nou job

Anul acesta, s-a observat o creștere a interesului candidaților pentru angajare sau schimbarea job-ului, în comparație cu anul trecut. În intervalul cumprins între ianuarie și până în prezent, au fost înregistrate 10 milioane de aplicații, reflectând o creștere de aproximativ 5% față de 2022.

Citește și: Scădere a oportunităților de joburi pe piața din România. Companiile au devenit mai atente la planurile de investiții și la bugete. Care sunt sectoarele afectate

Deși eforturile depuse de acești candidați au rămas constante pe parcursul întregului an, inclusiv în lunile de vară și la finalul anului, perioade în care, în mod obișnuit, procesul de aplicare se desfășoară într-un ritm mai lent.

„Spre deosebire de anul trecut, când mai degrabă piața a fost cu ochii pe candidați, anul acesta, candidații au stat cu ochii foarte aproape de piață. Nu doar că au aplicat mai mult cei care aveau deja un cont pe platformă, dar am văzut și o creștere de aproape 10% a numărului de candidați noi. Foarte probabil ca și anul viitor să asistăm la același fenomen, în contextul în care cel mai recent sondaj pe care l-am derulat relevă faptul că 56% dintre respondenți au în plan o schimbare de job în 2024”, spune Roxana Drăghici, Head of Sales în cadrul eJobs România.

Candidații cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani au fost cei mai activi în căutarea unui job, înregistrând un total de 3,8 milioane de aplicații. Tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani au acumulat aproape 3 milioane de aplicări, în timp ce categoria de vârstă 36-45 de ani a înregistrat 1,9 milioane. Candidații cu vârsta peste 45 de ani rămân mai rezervați și manifestă cel mai înalt nivel de reticență în privința schimbării jobului, consemnând 1,1 milioane de aplicații. Cei cu vârsta de maximum 18 ani au înregistrat mai puțin de 100.000 de aplicații.

„Pentru primele trei categorii, vedem nu doar o creștere a numărului de candidați noi și de candidați care s-au reactivat după un 2022 mai liniștit, ci și un număr mai mare de aplicări / candidat. Cei mai mulți vizează joburile entry – level, care cer o experiență de maximum doi ani și, foarte aproape de acestea, se află pozițiile mid-level (2 – 5 ani de experiență). De altfel, în 2023, și oferta de joburi tot de pozițiile entry și mid a fost dominată.

Anul acesta a venit, însă, cu relativ puține mișcări din zona de management. Au fost candidații cei mai stabili și mai greu de convins să facă o schimbare de carieră – pentru anunțurile care căutau manageri au fost înregistrate puțin peste 800.000 de aplicări”, a explicat Roxana Drăghici, Head of Sales, eJobs România.

Domeniile care au atras cel mai mare număr de aplicații au fost: retail (cu 3,1 milioane), servicii (cu 1,3 milioane), call-center/BPO (cu 1,3 milioane), IT/telecom (cu 1,1 milioane) și sectorul financiar-bancar (cu 1 milion). În contrast, candidații au manifestat cel mai scăzut interes pentru domenii precum imobiliare, industria textilă, educație/training, farmaceutic, asigurări și arte/entertainment.

Un alt aspect notabil pentru acest an a constat în înregistrarea unui nivel record de aplicații pentru joburile care presupun munca la distanță. Aproximativ 14,4% din totalul aplicațiilor s-au orientat către astfel de poziții, reprezentând 1,5 milioane de aplicații, comparativ cu 1,2 milioane înregistrate în 2022.

„Și pentru locurile de muncă din străinătate a fost atins un record, însă, în acest caz vorbim despre cel mai mic număr de aplicări din ultimii ani – aproape 160.000”, mai spune Roxana Drăghici.

Citește și: A crescut cererea pentru joburile AI! Sunt puse la bătaie joburi cu salarii de 6.000 de euro de către companiile IT!

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult