Roșii din Delta Dunării, vândute la tarabe, pe marginea șoselei. Producătorii le cultivă pe câmpul irigat, apoi le scot la vânzare, la un preț destul de bun, față de supermarketuri.
Un kilogram de roșii românești, în magazine, costă cel puțin nouă lei, iar la producătorii din Delta Dunării, costă cinci lei. Uneori, ei fac și reducere, dacă sunt cumpărate mai multe kilograme. În comparație cu anii trecuți, producătorii au făcut și o schimbare, le-au acoperit cu o plasă specială pentru a le proteja de căldura excesivă a soarelui.
„Cinci lei e kilogramul, dar dacă cumpărați cu lada, e patru lei. Anul ăsta le-am pus plasă verde deasupra”, a spus o vânzătoare, pentru Libertatea.ro.
Delicioasele roşii sunt nelipsite de pe mesele românilor vara. Ce poate fi mai gustos, atunci când afară sunt 40 de grade şi numai de gătit mâncăruri la aragaz nu ai chef, decât o bucată generoasă de brânză cu una la fel de generoasă de pâine proaspătă, alături de o roşie mare, peste care ai presărat sare?
Bogată în vitamine, antioxidanți și fibre, roşia răsfață papilele gustative, având în același timp grijă de organism. Roşiile conţin din abundență vitamine esențiale pentru buna funcționare a corpului – în special vitamina C, recunoscută pentru rolul său în protejarea și întărirea sistemului imunitar.
În plus, sunt pline de beta-caroten, precursor al vitaminei A, cu efecte benefice asupra pielii și vederii. Dar cel mai prețios atu al tomatei este conținutul ridicat de licopen – un antioxidant puternic, responsabil pentru culoarea sa roșie intensă, dar și un aliat important în lupta împotriva radicalilor liberi, principalii vinovați de îmbătrânirea celulară.