- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

S-a modificat impozitul pe venituri din criptomonede și NFT-uri. ANAF a actualizat noile broşuri pe 2023

13 Feb, 11:19 • stefan.vlad
S-a modificat impozitul pe venituri din criptomonede și NFT-uri. Agenția Națională de Administrare Fiscală a actualizat broșurile explicative și a inclus informații noi despre contribuțiile sociale pe anul 2023.
S-a modificat impozitul pe venituri din criptomonede și NFT-uri. ANAF a actualizat noile broşuri pe 2023

S-a modificat impozitul pe venituri din criptomonede și NFT-uri. Criptomonedele sunt utilizate ca modalitate de plată și investiție, fiind foarte volatile și au cunoscut un mare interes în ultimii ani. NFT-urile sunt, de obicei, utilizate pentru a autentifica și a permite transferul proprietății asupra unui obiect digital.

ANAF a emis broșurile pentru taxarea veniturilor din criptomonede și NFT-uri pentru anul curent.

S-a modificat impozitul pe venituri din criptomonede și NFT-uri

ANAF înregistrează faptul că pentru veniturile obținute din tranzacțiile cu criptomonede și NFT, impozitul pe venit se calculează prin aplicarea unei cote de 10% asupra profitului realizat, care este determinat prin diferența dintre prețul de vânzare și prețul de achiziție, inclusiv costurile directe asociate tranzacției.

Cu toate acestea, câștigurile sub nivelul de 200 lei per tranzacție nu sunt impozitate, cu condiția ca totalul câștigurilor din un an fiscal să nu depășească nivelul de 600 lei.

Contribuabilii care au venituri din surse diferite trebuie să plătească contribuția de asigurări sociale de sănătate dacă se așteaptă să obțină venituri anuale egale sau mai mari decât 6 salarii minime brute pe țară.

Citeşte şi: Avion mai ieftin decât o mașină. ANAF vinde modele de McDonnel Douglas confiscate. Prețuri începând de la 4.000 de euro

În 2023, acest salariu minim brut garantat în plată este de 3.000 lei lunar. Această informație trebuie inclusă în Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

În ciuda faptului că piața NFT-urilor a avut o scădere în ultimul timp, ANAF încă speră să obțină impozite din tranzacțiile cu acestea.

Persoanele care câștigă bani prin vânzarea de conținut digital sub forma de NFT-uri, prin intermediul platformelor de tip blockchain, sunt obligați să declare aceste venituri în Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale, fie că acestea sunt realizate în România sau în străinătate, conform Legii nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe.

Persoanele fizice care tranzacționează NFT-uri, dacă nu sunt autorii acestor creații, vor trebui să declare veniturile obținute din această activitate în Declarația unică privind impozitul pe venit şi contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice.

Veniturile din tranzacționarea NFT-urilor se vor încadra în categoriile de venit definite de legislația fiscală și se vor declara și calcula impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate conform regulilor aplicabile.

Data încasării venitului din tranzacționarea NFT-urilor este data la care s-a efectuat tranzacția, nu contează când persoana fizică a decis să își retragă banii din wallet-ul virtual sau să schimbe criptomonedele în bani fizici (FIAT), scrie Startup Cafe.