- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Șocul de zile mari trăit de un prahovean după ce a primit factura la curent cu un tarif dublu. Ce răspuns a primit la schimb de la compania de electricitate

05 Apr, 16:02 • Constantin Cristina
Un prahovean a trăit șocul vieții lui, în momentul în care s-a trezit cu o factură de tarif dublu la curentul electric. Ce a reacție a primit în schimb, compania de electricitate?
Șocul de zile mari trăit de un prahovean după ce a primit factura la curent cu un tarif dublu. Ce răspuns a primit la schimb de la compania de electricitate

Un prahovean din satul Conduratu, Comuna Baba Ana, a rămas fără cuvinte când a citit factura de curent pe care o primise. Acesta avea de plată, tariful dublu per kwg decât tariful plafonat, mai exact 1,75lei/kwh, a anunțat antena 3 CNN.

Vezi și: Bărbatul s-a ales cu un dosar pensal, după ce a încercat să fenteze plata facturilor la curent. Care este povestea palpitantă a gorjeanului

Șocul de zile mari trăit de un prahovean după ce a primit factura la curent

Totalul de plată înscris pe factură era de 425 de lei, pentru un consum de 241 de kwh, trimisă de către compania Enel, iar perioada de facturare era cuprinsă între 4 ianuarie – 21 februarie.

„Nu știu dacă mai sunt clienți care au pățit ca mine, dar vreau să știu cum este posibil să plătesc 1,75 de lei/kwh, mai mult decât cel mai mare tarif plafonat. Am cerut explicații la Enel, iar cei de la companie mi-au transmis că acesta este prețul și că dacă nu plătesc voi fi debranșat. Nu mi se pare normal”, a spus prahoveanu.

Bărbatul a făcut sesizare la companie, iar Enel-ul i-a răspuns la schimb.

„Factura emisă de Enel Energie S.A. a fost corect calculată clientului. Suma finală de plată reprezintă diferența dintre contravaloarea consumului real înregistrat în perioada de referință și contravaloarea estimatului anterior. Consumul real înregistrat în imobil a fost plafonat la 1,3 lei/kWh, însă estimatul anterior (fiind mai mic față de consumul real, în absența unui index declarat de client în ianuarie) a fost plafonat la 0,8 lei/kWh. Pentru ca facturile emise de furnizor să reflecte consumul real al clienților, îi încurajăm să își transmită indexul lunar.”, a informat compania Enel.

Potrivit legislației actuale, în perioada 1 ianuarie 2023-31 martie 2025, clienții finali casnici de energie electrică vor beneficia de următoarele prețuri finale facturate plafonate:

prahovean, trezit cu o factură dublă la curent
prahovean, trezit cu o factură dublă la curent

Maximum 0,68 lei/kWh (TVA inclus) pentru consumul realizat lunar în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025 de către următoarele categorii de clienți:

  • Clienții casnici al căror consum lunar este cuprins între 0 și 100 kWh inclusiv.
  • Clienţii casnici la al căror loc de consum locuiesc persoane care utilizează dispozitive, aparate sau echipamente medicale alimentate electric, necesare efectuării tratamentelor medicale.
  • Clienţii casnici care au în întreţinere cel puţin 3 copii cu vârsta de până în 18 ani. Limita de vârstă se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învăţământ.
  • Clienții casnici familii monoparentale, care au în întreținere cel puțin un copil cu vârsta de până în 18 ani. Limita de vârstă se prelungește până la 26 de ani în cazul în care copilul major urmează o formă de învăţământ.

Clienții casnici al căror consum lunar este între 100,01 și 255 kWh vor plăti per kWh maximum 0,80 lei/kWh cu TVA inclus, pentru consumul realizat lunar în perioada 1 ianuarie 2023 – 31 martie 2025.

Consumul de energie electrică cuprins între 255 și 300 kWh/lună se facturează la cel mai mic preț dintre prețul contractual și prețul final plafonat de 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus.

În cazul în care consumul depășește 300 kWh/lună întregul consum se facturează la cel mai mic preț dintre prețul contractual și prețul final plafonat de 1,3 lei/kWh, cu TVA inclus, potrivit Engie.ro.

Alte articole: SONDAJ: 41% dintre români rămân fără bani cu o săptămână înainte de salariu. Cel mai puţin se plâng bucureştenii cu studii înalte