- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Top 5 țări unde angajații merg fericiți la birou: „Asta înseamnă echilibru între viaţa profesională şi personală”. Pe ce loc se află România în clasament

11 Mar, 12:48 • stefan.vlad
Top 5 țări unde angajații merg fericiți la birou. Un studiu mondial clasează România abia pe locul 29 în ce priveşte echilibrul dintre viaţa personală şi serviciu. Potrivit psihologilor, pe termen lung, absenţa limitelor ne va afecta pe ambele planuri, așadar, fiecare dintre noi trebuie să știm când este momentul să facem o schimbare.
Top 5 țări unde angajații merg fericiți la birou: Asta înseamnă echilibru între viaţa profesională şi personală. Pe ce loc se află România în clasament

Top 5 țări unde angajații merg fericiți la birou. Pentru Andrei, un IT-ist care lucrează de acasă, e provocator să separe foarte clar serviciul de viaţa personală. Încerc să respect programul. Aici depinde foarte mult cum setez eu taskurile pe ziua respectivă, cred că aici e cheia. Rar îmi verific e-mailurile după ora 18. Mi se pare că e cel mai sănătos aşa, altfel nu cred că o să avem o sănătate foarte bună mentală şi emoţională, povesteşte Andrei.

Citește și: Angajații vor avea voie să își desfășoare activitatea la locul de muncă până la vârsta de 70 de ani. Care sunt documentele necesare

Pentru majoritatea angajaţilor români echilibrul între profesie şi acasă este o acrobaţie la limită. România se află la jumătate în acest clasament, pe locul 29, cu o poziţie mai jos decât Ungaria. Media zilelor de concediu pe an în ţara noastră este de 34, cu una mai mult decât în ţara vecină.

Pentru noi, concediile medicale sunt plătite cu 75% din salariu, în timp ce angajaţii maghiari primesc doar 60%. Iar la plata minimă pe oră stăm mai bine cu un dolar. Am fost depunctaţi, însă, la numărul de ore săptămânale lucrate. În medie 34 la noi, în timp ce ungurii au doar 31, transmite reporterul Alex Prunean, potrivit Observatornews.ro.

Top 5 țări unde angajații merg fericiți la birou

Noua Zeelandă este pe primul loc în top, urmată de Spania, Franţa, Australia şi Danemarca, ţări în care oamenii nu trăiesc pentru a munci şi separă clar sfera personală de serviciu. La noi, cei mai mulţi angajaţi se plâng că rămân legaţi de locul de muncă chiar şi după program.

  • Locul 1 – Noua Zeelandă
  • Locul 2 – Spania
  • Locul 3 – Franţa
  • Locul 4 – Australia
  • Locul 5 – Danemarca

„Cei care duc foarte multe atribuţii acasă, din păcate, în timp, simt o stare de oboseală care poate fi o stare de oboseală neglijentă. Asta ce înseamnă, m-am neglijat, m-am epuizat, nu mă simt confortabil la locul meu de muncă, chiar dacă fac ceea ce îşi doresc

, explică Lenke Iuhos, psiholog.

Mulţi români aleg să lucreze în ţări precum Germania, Grecia sau Italia, ţări în care graniţa dintre job şi sfera personală este mai clar trasată.

Cei care pleacă caută în primul rând un mod de viaţă extraordinar de diferit faţă de România, asta înseamnă şi echilibru între viaţa profesională şi viaţa personală. Caută o infrastructură, un sistem medical mai bun, şi caută un sistem de educaţie pentru copii lor mult mai bun, spune Leonard Rizoiu, specialist în resurse umane, poitrivit sursei menționate mai sus.