- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Diverse

Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!

23 Nov, 20:01 • Bugiu ⁠Ana Maria
Florența ia măsuri drastice pentru a reduce supraaglomerarea turistică, interzicând cutiile de chei pentru închirieri și vehiculele atipice folosite de ghizi. Măsurile sunt necesare pentru a proteja patrimoniul orașului și a îmbunătăți calitatea vieții localnicilor, în contextul unui aflux turistic de 7,8 milioane de vizitatori în 2024.
Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!

Florența, unul dintre cele mai celebre orașe ale Italiei, a decis să adopte măsuri drastice pentru a combate supraaglomerarea turistică, un fenomen care a devenit din ce în ce mai problematic pentru locuitorii săi și pentru patrimoniul cultural al orașului, potrivit Antena 3 CNN.

Turiștii sunt acuzați că au contribuit la o creștere a prețurilor locuințelor, forțând mulți rezidenți să își părăsească propriile case sau să trăiască în condiții din ce în ce mai precare din cauza costurilor mari.

Te-ar mai putea interesa și: Un supermarket celebru caută angajați în mai multe orașe din țară. Se oferă 3.500 de lei net plus tichete de masă

foto: Florența

Un alt oraș italian iubit de români ia măsuri radicale pentru a limita turismul în masă!

În acest context, autoritățile locale din Florența, sub conducerea primarului Sarah Funaro, au propus un plan în 10 puncte care urmărește să reglementeze fluxul de turiști și să protejeze atât viața cotidiană a locuitorilor, cât și patrimoniul istoric al orașului. Măsurile au fost anunțate chiar înainte de sosirea miniștrilor turismului din grupul G7 al celor mai avansate economii din lume, care se vor întâlni în Florența pentru a discuta despre viitorul turismului global.

Printre cele mai notabile măsuri se numără restricționarea utilizării cutiilor de chei, folosite de proprietarii de apartamente închiriate pe termen scurt, care facilitau check-in-urile oaspeților. În ultimii ani, aceste cutii au fost un subiect de frustrare pentru localnici, fiind vandalizate frecvent și marcate cu X-uri roșii de aceștia, ca un semn al nemulțumirii față de turismul de masă.

De asemenea, autoritățile vor impune restricții asupra utilizării „vehiculelor atipice”, cum ar fi mașinuțele de golf, tot mai folosite de ghizii turistici pentru a transporta vizitatorii în zonele unde traficul auto este interzis. Aceste vehicule contribuiau la aglomerația din oraș și la creșterea nivelului de poluare, fiind un alt motiv de nemulțumire pentru locuitorii orașului.

Ghizii turistici nu vor mai putea utiliza amplificatoare și difuzoare pentru a ghida grupurile de turiști.

Autoritățile au spus că numărul de vizitatori în Florența a crescut în ultimii ani, iar estimările arată că în primele nouă luni ale anului 2024, peste 7,8 milioane de turiști au vizitat orașul.

„Orașul nu mai poate susține, fără a-și slăbi valoarea patrimonială și fără a compromite calitatea vieții, o astfel de prezență masivă de activități și mijloace destinate exclusiv turismului concentrate pe doar cinci kilometri pătrați (aproximativ 2 mile pătrate)”, a declarat consiliul orașului în declarație.

Florența a fost martora unor incidente recente cu turiști care au avut comportamente neadecvate, inclusiv o turistă care a fost filmată imitând un act sexual pe statuia lui Bacchus. Directorul muzeului Galleria dell’Accademia a criticat orașul pentru supraaglomerarea turistică, numindu-l „o prostituată” care a cedat turismului în masă.

În contextul acestei crize, Florența se alătură altor destinații din Italia, precum Pompei și Veneția, care implementează măsuri de limitare a turismului.

„Nu pot fi de acord cu acest cuvânt, supraaglomerare turistică, totuși înțeleg că avem teritorii unde sunt prea multe persoane.

Dar întrebarea pe care trebuie să ne-o punem este aceasta: Nu am distrus oare comerțul care dădea viață centrelor istorice și pentru comunitățile din acele zone?

Dacă, în loc să deschidem magazine de conveniență, ne-am fi păstrat magazinele și am fi încurajat excelențele noastre, poate am avea mai puțin turism de tip ‘mănâncă și pleacă’, care nu ne aduce prea multe. Este o lege economică: pentru a ajuta baza, trebuie să crești vârful”, a spus ea în timpul unui summit turistic săptămâna trecută, înaintea G7.

Te-ar mai putea interesa și: Topul universităților din România care cuceresc lumea. Nu sunt în București, ci în alte mari orașe!

Urmărește Daily Business pe Google News