- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Știri externe

Vești bune pentru angajați! Program de lucru mai scurt, salarii la fel!

16 Dec, 21:28 • Cornel Ghimeșan
Un proiect pilot care își propune să sprijine IMM-urile pentru a scurta programul de lucru al angajaților a fost dermarat în Spania. Costurile programului, care vor fi asumate de statul spanion, se ridică la 10 milioane de euro.
Vești bune pentru angajați!  Program de lucru mai scurt, salarii la fel!

Spania a demarat un proiect pilot prin care ajută IMM-urile din sectorul industrial să reducă săptămâna de lucru a angajaților, cu cel puțin o jumătate de zi, fără ca salariile să aibă de suferit, în încercarea de a crește productivitatea, transmite Reuters.

Citește și: Criza energetică le-a spulberat nemților planurile de decarbonizare. 36,3% din energia electrică din Germania în iulie-septembrie a provenit din centralele pe cărbune

Companiile care solicită ajutoare trebuie să pună la punct modalități prin care să crească productivitatea, astfel încât să fie contracarate depășirile de costuri salariale, a precizat Ministerul spaniol al Industriei, într-un comunicat de presă difuzat vineri, în care prezintă programul de 10 milioane de euro, scrie Agerpres. Aceste îmbunătățiri de productivitate ar trebui implementate pe parcursul unui an, iar companiile trebuie să mențină programul cel puțin doi ani.

Programul de lucru pe „model scandinav”

Dezbaterile cu privire la așa-numitul „model scandinav”, care susține că productivitatea va crește dacă programul de lucru este redus, nu sunt ceva nou, dar au fost reluate în perioada crizei COVID-19 în rândul companiilor, sectorului public și politicienilor. În primul an al proiectului, Guvernul spaniol va finanța, parțial, costurile cu salariile ale companiilor care reduc programul de lucru și va ajuta de asemenea la finanțarea programelor de pregătire și a costurilor cu măsurile destinate îmbunătățirii productivității.

Vești bune pentru angajați!  Program de lucru mai scurt, slaraii la fel!
Vești bune pentru angajați! Program de lucru mai scurt, slaraii la fel!

Numai angajații cu contract permanent de muncă în regim full-time vor putea face parte din acest program, iar femeile ar trebui să fie reprezentate în funcție de ponderea lor în forța de muncă a companiei. Cel puțin 30% din forța de muncă trebuie să își reducă programul de lucru, dacă o companie are până la 20 de angajați, în timp ce în cazul firmelor care au între 21 și 249 de salariați cel puțin 25% dintre aceștia trebuie să fie incluși într-un astfel de plan.

Grupul spaniol de telecomunicații Telefonica le-a oferit deja angajaților săi oportunitatea de a lucru patru zile pe săptămână, prelungind un program pilot care inițial a implicat aproximativ 150 de angajați, dar în schimb trebuie să accepte o reducere cu 12% a remunerației.

Alte articole: Romgaz și Socar au bătut palma: primul contract individual pentru livrarea de gaze naturale azere în România va intra în vigoare la 1 ianuarie 2023

Trăim în secolul vitezei, în secolul în care ORICE este la un click distanța, iar diferențele sunt dictate de calitatea “ambalajului”. Trăim în secolul în care suntem victimele dezinformării ... citește mai mult