Un nou studiu condus de dr. Hassan Dashti, specialist în nutriție și biologie circadiană la Harvard Medical School și Massachusetts General Hospital, sugerează că nu doar calitatea micului dejun contează, ci și momentul în care acesta este consumat. Cercetarea arată că fiecare oră de întârziere a micului dejun este asociată cu un risc de deces cu 10% mai mare pe termen lung.
Te-ar mai putea interesa și: Surpriza neplăcută pe care a avut-o un turist care a mers să ia micul dejun la un restaurant din Mamaia. Ce i-au adus chelnerii în coșul cu pâine
Analiza a inclus aproape 3.000 de adulți din Marea Britanie, cu o vârstă medie de 64 de ani, participanți la studiul longitudinal al Universității din Manchester privind cogniția și îmbătrânirea sănătoasă. Pe parcursul mai multor ani, aceștia au raportat orele la care obișnuiau să ia mesele și au completat chestionare legate de sănătate și stil de viață.
Cercetătorii au observat că, odată cu înaintarea în vârstă, oamenii tind să își mute orele meselor spre mai târziu – atât micul dejun, cât și cina. De asemenea, persoanele cu probleme de sănătate, dar și cele cu predispoziție genetică de a adormi târziu, erau mai predispuse să întârzie mesele.
Un mic dejun luat mai târziu s-a asociat cu probleme fizice și psihologice precum oboseală, afecțiuni dentare, depresie și anxietate.
Persoanele care mâncau mai târziu dimineața aveau un risc ușor mai mare de deces pe parcursul unei perioade de urmărire de 10 ani.
După ajustarea pentru factori precum vârsta, sexul, educația sau stilul de viață, rezultatele au indicat că fiecare oră de întârziere a micului dejun crește riscul de mortalitate cu aproximativ 10%.
Autorii studiului avertizează însă că aceste date arată doar o asociere, nu o relație de tip cauză-efect. Asta înseamnă că luarea micului dejun târziu nu „scurtează viața” în mod direct, ci poate fi un semn de avertizare al unor probleme de sănătate ascunse sau al unor obiceiuri de viață nesănătoase.
Dr. Dashti explică faptul că ora mesei ar putea funcționa ca un indicator simplu, ușor de urmărit de către medici, pentru a evalua starea generală de sănătate a pacienților, mai ales la vârste înaintate.
Cercetătorii spun că rezultatele completează o lacună în înțelegerea relației dintre ritmul circadian, obiceiurile alimentare și longevitate. Ele oferă un context nou pentru celebra expresie „micul dejun este cea mai importantă masă a zilei”, cu accent pe faptul că timing-ul mesei este deosebit de important la persoanele în vârstă.
Te-ar mai putea interesa și: Românii preferă vacanțele cu piscină, mic dejun inclus și plată cu vouchere în 2025