- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Artificiul făcut de Guvern ca bugetarii să nu piardă mult la salariu. Prevederile OUG legate de sporul de 1000 de lei

21 Aug, 17:47 • Dobran Viorel
Draftul OUG privind reducerea cheltuielilor publice a fost modificat radical de către Guvern. Conform noului act normativ, Guvernul va crește plafonul pentru acordarea sporurilor.
Artificiul făcut de Guvern ca bugetarii să nu piardă mult la salariu. Prevederile OUG legate de sporul de 1000 de lei

Miniştrii din Guvernul Ciolacu se pregătesc să plece săptămâna viitoare la Bruxelles ca să ceară păsuire pentru mai multe reforme, dar şi posibilitatea de a depăşi deficitul bugetar. Potrivit documentului austerităţiiaflat în lucru la Guvern, este prevăzut un spor de până la 15% din salariu de bază pentru bugetari, dar nu mai mult de 1.000 de lei net lunar. De asemenea, această modificare este una extrem de importantă pentru bugetari deoarece dacă va crește plafonul pentru acordarea sporurilor, angajații de la stat nu vor mai pierde prea mult la salariu.

Acest document va intra în discuțiile finale din coaliție.  Conform noii OUG, Guvernul va crește plafonul pentru acordarea sporurilor. În tot documentul este prevăzut un spor de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.000 lei net lunar.

BNR se implică serios în ordonanța de austeritate a Guvernului „Pachetul de măsuri fiscal-bugetare ar fi de natură să accentueze corecția deficitului de cont curent”

Modificarea este una foarte importantă, asta pentru că în vechea versiune de OUG, era prevăzut un spor de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.000 lei brut lunar.

În aceste condiții, crește plafonul pentru acordarea sporurilor, iar bugetarii nu vor mai pierde atât de mult la salariu.

Prevederile din noua OUG

Potrivit prevederilor din noua OUG (care nu este încă oficial), bugetarii nu vor avea de suferit la salariu din cauza noilor modificări.

„(1) În raport cu condițiile în care se desfășoară activitatea, pot fi acordate personalului salarizat potrivit prezentei anexe la cap. II lit. F – lit. H și J, cu respectarea prevederilor legale, următoarele categorii de sporuri:

media-169234428406721700 (1)

a) pentru condiții periculoase sau vătămătoare, un spor de până la 15% din salariul de bază dar nu mai mult de 1.000 lei net lunar, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective”;

Țările din Europa care oferă românilor locuri de muncă bine plătite. Salariile ajung până la 4.000 de euro pe lună

Potrivit documentului, acest articol se elimină:

7. Valoarea sporurilor acordate conform legii indiferent de natura acestora, plăților de ore suplimentare, plăților în regim de plata cu ora precum și a oricăror alte drepturi bănești acordate inclusiv pe baza contractelor colective de muncă pentru personalul încadrat în sectorul bugetar nu poate depăși maximul salariului de bază stabilit conform legii. Documentul cu modificările aduse: OUG.

România, țara sporurilor pentru ”degete obosite” sau hemoroizi. Guvernul vrea să le limiteze

În plin scandal al austerității, România rămâne țara sporurilor pentru orice. Deși mai sunt câteva zile până când miniștrii pleacă la Comisia Europeană pentru a convinge pe oficialii străini că Executivul poate ţine sub control cheltuielile, statul tot plătește spor pentru ”degete obosite”.

Nou act normativ la Guvern

Executivul vrea să convingă Comisia Europeană că poate ţine sub control cheltuielile, dar nu a găsit încă o soluție pentru a scăpa zecile de sporuri pe care le plăteşte lună de lună.

Printre acestea se număra sporul pentru ”degete obosite”, primit de angajații DSP Bacău, dar şi sporul pentru hemoroizi, care merge lună de lună în buzunarul şoferilor, șefilor şi funcţionarilor din teritoriu.

Ajustări de sporuri la Guvern

Deși, statul plătește zeci de sporuri, unele care ajung și la 80% din salariu, Guvernul pare să fi găsit o soluție doar pentru sporul pentru condiții vătămătoare, dar nici pe acesta nu îl elimină, ci doar îl „ajustează”.

Executivul vrea ca sporul pentru condiții vătămătoare să fie acordat în sumă fixă și să nu mai fie raportat la salariul de bază, așa cum se întâmplă în prezent.

Executivul vrea ca bugetarii să primească 1.000 de lei brut, adică aproximativ 650 de lei net, şi nu 15% din salariul de bază.

În prezent, un secretar general din minister primește un spor pentru condiții vătămătoare în valoare de 2.000 de lei. Sporul este raportat la o indemnizație lunară de 15.539 de lei brut.

Un director general primește un spor de 1.539 lei, raportat la peste 15.000 de lei brut, salariul de bază.

Iar un șef de birou primeşte un spor pentru condiţii vătămătoare de 660 de lei la salariul brut de peste 10.000 de lei.

Deşi lucrează în aceeași instituție, un îngrijitor primește un spor pentru condiții vătămătoare de 268 de lei, pentru că valoarea de 15% este raportată la un salariu brut de peste 3.000 de lei.

Prin această modificare, sporurile şefilor de instituții se vor înjumătăți, iar cele încasate de cei mai săraci angajați vor creste.