- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Economie

Bani pentru programul Tomata: agricultorii primesc 3000 de euro pentru 1000 mp cultivaţi

26 Sep, 11:25 • Dobran Viorel
Ministrul Florin Barbu a subliniat că numărul beneficiarilor pentru Programul Tomata 2023, Ciclul I este de aproape 22.000 de legumicultori.
Bani pentru programul Tomata: agricultorii primesc 3000 de euro pentru 1000 mp cultivaţi

Programul Tomata 2023. Guvernul a adoptat, luni, memorandumul pentru suplimentarea limitelor de credite bugetare şi credite de angajament aprobate pe luna septembrie 2023 pentru Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.

Actul normativ prevede suplimentarea sumelor aferente limitelor de credite bugetare şi credite de angajament pe luna septembrie 2023, pentru Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu suma de 315 milioane lei, scrie news.ro.

Suplimentarea este necesară pentru plata corespunzătoare schemei de ajutor de minimis pentru susţinerea producţiei de tomate în spaţii protejate, cultivate în ciclul 1 de producţie, mai precizează comunicatul de presă al Executivului.

În acest program sunt înscrişi un număr de 22.088 beneficiari.

Cuantumul ajutorului de minimis este  în valoare de 3000 euro/1000 mp/beneficiar, iar resursele financiare alocate sunt în sumă de 262.999.000 lei, reprezentând echivalentul a 53,142 milioane euro şi se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pe anul 2023.

Programul Tomata 2023-2024. Ministrul Agriculturii anunță majorarea bugetului pentru români. „Crește așadar de la 262.3 milioane lei la 327.9 milioane lei”

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a anunțat în cadrul evenimentului HORTISHOW – Conferința Națională a Legumicultorilor, organizată de Asociația Forța Fermierilor (AFF) și Ferma Radu,  o manifestare care a avut loc la Obârșia, în județul Olt pe 6 septembrie că pentru plata subvenției la tomate este nevoie de o suplimentare a plafonului inițial.

Florin Barbu a subliniat că numărul beneficiarilor pentru Programul Tomata, Ciclul I este de aproape 22.000 de legumicultori. Inițial, Guvernul aprobase un plafon care acoperea plățile pentru 17.000 de beneficiari.

S-a dat startul înscrierilor pentru Programul Tomata!
S-a dat startul înscrierilor pentru Programul Tomata!

Veste bună pentru legumicultorii din Programul Tomata. Vor primi mii de euro! Ministrul Agriculturii a făcut anunțul: „Exact așa cum am promis”

”Aș vrea să îmi cer scuze fermierilor pentru întârzierea la plată la Ciclul I pentru Programul Tomata. A fost o problemă pentru că atunci când a fost elaborat actul normativ a fost evaluat pentru pentru un număr de 17.000 de beneficiari, în momentul de față au fost încheiate toate evaluările de către Direcțiile Agricole iar numărul beneficiarilor este de aproape 22.000 și am luat decizia, împreună cu domnul prim-ministru Marcel Ciolacu de a acorda întreaga sumă de 3.000 euro/1.000 mp”, a anunțat ministrul Agriculturii în premieră la evenimentul Hortishow – Conferința Națională a Legumicultorilor.

Salariu minim din agricultură, majorat în aceeaşi şedinţă de Guvern

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, Executivul a decis astăzi ca reglementarea salariului minim în construcții și în agricultură se va face prin ordonanță de urgență separată.

”Mai întâi, însă, două alte precizări: s-a decis că reglementarea salariului minim în construcții și în agricultură se va face prin ordonanță de urgență separată, tocmai pentru a ne asigura că aceste salarii vor crește cât mai repede cu putință. Iar salariul minim pe economie în general, care va crește cu 10 procente, la 3.300 de lei, va fi reglementat printr-o hotărâre de guvern care va fi adoptată, de asemenea, cât mai rapid”, a adus precizări Mihai Constantin.